Pensii 2023: Nu se mai reține CASS pentru anumite pensii

Printr-o ordonanță de urgență dată anul trecut s-a impus plata contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei. OUG-ul este însă neconstituțional, a decis în decembrie 2022 Curtea Constituțională a României (CCR). Decizia CCR a fost publicată la sfârșitul lunii decembrie în Monitorul Oficial, ceea ce o face aplicabilă de la acel moment.

Deoarece Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) deja a calculat și transmis în teritoriu inclusiv pensiile pentru ianuarie 2023, decizia CCR va putea fi implementată doar din februarie.

CCR a motivat decizia dată în 15 decembrie pe prevederile din OUG nr.130/202 astfel: „În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”.

Casa Națională de Pensii Publice a transmis că ”deoarece la această dată s-a încheiat achitarea drepturilor de pensie aferente lunii decembrie 2022 și procedura plății drepturilor de pensie aferente lunii ianuarie 2023 este finalizată (tipărirea documentațiilor de plată și transmiterea în teritoriu a sumelor), CNPP are posibilitatea de a implementa Decizia Curții Constituționale prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023″.

De reținut însă că CCR nu a spus că este neconstituțională taxarea acestor pensii, ci doar mijlocul prin care s-a făcut – ordonanță, în loc de lege.

OUG 130/2021 a stabilit că, începând cu veniturile lunii ianuarie 2022 pot fi scutite de plata CASS numai ”persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de până la suma de 4.000 de lei lunar inclusiv, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală”.

După pragul de 4.000 de lei, pensionarii datorează CASS pentru partea care depășește această valoare.

Sursa – ziarulunirea.ro