Revoluționarul Teodor Iancu, ”Cetățean de onoare” al județului Hunedoara

Județul Hunedoara are de astăzi un nou Cetățean de Onoare. Teodor Iancu din municipiul Hunedoara, rănit la Revoluția din Decembrie 1989, a primit această distincție în semn de recunoștință pentru curajul și sacrificiul de care a dat dovadă în acele zile.

Titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara” i-a fost conferit acestuia în cadru festiv, în debutul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Hunedoara, din 3 februarie 2023, însemnele acestuia fiindu-i înmânate de către președintele Laurențiu Nistor.

Teodor Iancu s-a născut în anul 1967, la Hunedoara. În decembrie 1989, se înscrie ca voluntar în Detașamentul Gărzii Patriotice constituit în municipiul Hunedoara. În 24 decembrie 1989, împreună cu alți colegi, primește misiunea de a apăra Unitatea Militară de la Hășdat, considerată obiectiv strategic la acea vreme. În 27 decembrie 1989, în urma unui schimb de focuri, Teodor Iancu este rănit la umăr. Abia în ziua următoare, când încetează schimburile de focuri, acesta este transportat la spitalul din oraș, unde este supus unei intervenții chirurgicale de extragere a glonțului, iar viața sa este salvată.

Pentru contribuția adusă la victoria Revoluției Române, Teodor Iancu a primit din partea președintelui României titlul de „Luptător rănit prin împușcare în lupta pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.”



(Următoarea știre) »