La început de iunie, Petrila intră-n sărbătoare

Sărbătorile Rusaliilor vin în orașul Petrila odată cu o nouă ediție a Zilelor Orașului Petrila.

Acestea debutează încă din data de 1 Iunie, când Primăria și Consiliul local al orașului Petrila organizează o suită întreagă de activități destinate celor mici. Astfel, după cum arată primarul Vasile Jurca, cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor, administrația locală petrileană a pregătit multe surprize, acțiuni cu voie bună și distracție pe cinste, pentru copii, dar și pentru părinți și bunici. ”Pe Cheile Tăii, începând cu ora 10:00 până la ora 13:00, împreună cu San Montan copiii pot participa la ateliere creative, plimbări călare, cățărare pe stânci, jocuri de airsoft și paint-ball, dar și multe alte surprize. Apoi, de la ora 14:00 până la ora 18:00 îi așteptăm la activitățile distractive de pe strada Republicii, unde toți copiii vor avea acces gratuit la parcul de distracție și la standurile cu vată pe băț, gogoșele și răcoritoare. Vă așteptăm dragi copii, însoțiți de părinți sau bunici, promitem să avem câte ceva de făcut pentru fiecare!”, a declarat Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Ziua Internațională a Copiilor va fi urmată, în orașul Petrila, de alte trei zile de distracție, în cadrul manifestărilor derulate cu prilejul ediției din acest an a Zilelor Orașului Petrila. Cu acest prilej, pe scena în aer liber amplasată pe Bulevardul Republicii, în zona centrală a localității (care va deveni cu acest prilej exclusiv pietonană), vor avea loc concerte de muzică populară și ușoară la care vor participa artiști talentați din orașul Petrila și din regiunea Văii Jiului, dar și artiști de top ai scenei muzicale românești. Concertele vor avea loc în zilele de 2, 3 și 4 iunie 2023 în cadrul unui eveniment în care Primăria și Consiliul local al orașului Petrila au ca partener compania de evenimente Media Press Events a cunoscutului jurnalist și impresar Ionuț Drăgotesc. În data de 2 iunie 2023, începând cu ora 17,00 pe scena de la Petrila vor urca tinerii artiști ai Asociației Culturale ”Lirica” din Petroșani coordonată de prof. Tiberiu Coconeț precum și apreciații rapsozi populari Gabi Nicolae, surorile gemene Daciana și Suzana Vlad, Andrei Calotă, Teodora Filip, Iulian Gheorghiulescu și Andreea Magdaș. În spectacolul zilei de sâmbătă, 3 iunie 2023, care va debuta de asemenea la ora 17,00 pe scenă vor urca Alexia Ilieș, Cristina Vasiu și Cabron, iar în deschidere scena le va aparține acelorași tineri talentați din cadrul Asociației culturale ”Lirica”.

Și duminică, 4 iunie 2023 va fi show la Zilele orașului Petrila. Spectacolul va începe la ora 17,00 iar pe scenă vor evolua soliști vocali și instrumentiști ai unor ansambluri folclorice din Valea Jiului, împreună cu îndrăgiții rapsozi populari Victorița Lăcătușu, Marius Țugulescu și Ionela Magyari.

Mai mult, tot cu acest prilej, în zilele de 3 și 4 iunie 2023 la Petrila se va desfășura o nouă ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Momârlanii, gazde bune!”, eveniment de tradiție organizat de Consiliul Local al Orașului Petrila, Asociația Culturală Junii Petrileni, Consiliul Județean Hunedoara și Centrul de Cultură și Artă Hunedoara. În cadrul acestui eveniment vor fi prezente la Petrila ansambluri folclorice din România reprezentând zonele folclorice ale județelor Hunedoara, Bistrița, Maramureș, Bihor, Gorj, Dolj dar și ansambluri folclorice din Macedonia, Serbia, Bulgaria și Ungaria.

Programul Festivalului ”Momârlanii, gazde bune!” este următorul: :

  • 3 iunie 2023, orele 17:00 – 19:00: Spectacole la scenă deschisă susținute de ansamblurile participante (scena amplasată la intersecția cu strada Minei);
  • 4 iunie 2023, ora 13:00: PARADA PORTULUI POPULAR (Piața Grand Marr – Casa de Cultură);
  • 4 iunie 2023, ora 14:00: Programele artistice susține de ansamblurile participante, decernarea trofeelor (scena amplasată la intersecția cu strada Minei).

Pe toată durata desfășurării ”Zilelor orașului Petrila”, pe Bulevardul Central al orașului vor funcționa terase cu produse culinare specifice, un târg al meșteșugarilor și un parc de distracții.

primarul orașului Petrila, Vasile Jurca transmite invitația tuturor petrilenilor de a participa la activitățile organizate în cadrul ediției din acest an a Zilelor orașului Petrila.