Conferință susținută la Deva de prof.dr. Adrian Năstase despre actualitatea unui mare diplomat: Nicolae Titulescu

Un număr mare de oameni, pasionați de istorie, politică și diplomație, au fost prezenți la evenimentul organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, în parteneriat cu Fundația Europeană Titulescu, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în care personalitatea ilustrului diplomat român Nicolae Titulescu a fost reliefată de președintele fundației care-i poartă numele, mnu mai puțin cunoscutul om politic, prof.univ.dr. Adrian Năstase. Oaspete al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, binecunoscutul jurist și om politic a susţinut conferința cu tema „Actualitatea lui Titulescu” la Galeria Națională de Artă FORMA din Deva în data de 8 iunie 2023, urmând ca aceasta să fie prezentată și în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Petroșani în ziua de vineri, 9 iunie 2023.

Prezent, ca de fiecare dată la cele mai importante activități ale bibliotecii, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, a dat glas bucuriei de a lua parte la întâlnirea cu Adrian Năstase, a cărui prezență a salutat-o. L-a felicitat, totodată, pe distinsul oaspete al județului Hunedoara pentru activitatea asiduă pe care o depune pentru ca figura marelui diplomat român Nicolae Titulescu să fie cât mai bine cunoscută și apreciată, mulțumindu-i, în același timp, și pentru contribuția pe care Adrian Năstase a avut-o în dezvoltarea județului Hunedoara, în perioada în care acesta a ocupat funcția de prim-ministru al României. ”Am ascultat cu mare interes prelegerea domniei sale în cadrul conferinței care l-a avut în centrul atenției pe excepționalul diplomat și om politic român din perioada interbelică, Nicolae Titulescu. M-am bucurat să văd că prezența lui Adrian Năstase la Deva și tema abordată au trezit interesul unui public atât de numeros venit din Deva, Hunedoara, Orăștie și chiar de la Ilia. Nicolae Titulescu rămâne una dintre personalitățile care au marcat destinul României, diplomatul de excepție care, prin contribuția sa, a reușit să reprezinte interesele națiunii noastre cu onoare, curaj și viziune politică. Între temele abordate la Deva se numără și apărarea intereselor României prin politica externă, un subiect mereu actual. Mărturiile vii ale activității lui Nicolae Titulescu vor putea fi aprofundate în volumele donate Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva de către Fundația Europeană Titulescu”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Excelent jurist și diplomat, prof. dr. Adrian Năstase, unul dintre cei mai avizați și mai dăruiți cunoscători ai moștenirii pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, este fondatorul și președintele Fundației Europene Titulescu, organizație ce are ca scop restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, operă ce trebuie cunoscută, înțeleasă și însușită de toți cei care iubesc România și se preocupă de viitorul ei. ”Fundația Europeană Titulescu pe care Domnia Sa a creat-o este dovada concretă a eforturilor de a păstra și a face cunoscută uriașa moștenire spirituală pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, „acest ministru al unei țări mici care face politică în stil mare”, cum spunea Édouard Herriot, prim-ministru al Franței în perioada interbelică. Această „politică în stil mare” avea în centrul ei eforturile necontenite ale marelui diplomat român de a contribui la impunerea la scară europeană a unor relații interstatale fundamentate pe echitate, egalitate și respect reciproc. Toate acestea nu excludeau, în viziunea lui Titulescu, dragostea profundă față de țară și respectul arătat celorlalte țări, vecinilor în mod deosebit. Este bine să nu uităm că pacea, menținerea unui climat de bună înțelegere între state au fost valori etice prețuite în cel mai înalt grad de marele diplomat român”, a declarat, la rândul său, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, organizatorul acestui eveniment.

Din expunerea prezentată de prof.dr. Adrian Năstase a reieșit că realitățile ultimilor ani ne dovedesc cât se poate de limpede faptul că Nicolae Titulescu a avut o capacitate uimitoare de a descifra realitățile politico-diplomatice ale Europei interbelice. ”Personalitate complexă a vieții politice și diplomatice românești din prima jumătate a secolului XX, Nicolae Titulescu și-a dedicat întreaga viață slujirii Patriei, fiind un model de om politic care până în ultima clipă a vieții a militat pentru ca România să ocupe un loc demn pe harta Europei”, a arătat prof.dr. Adrian Năstase.

Nu întâmplător, conferința susținută a purtat denumirea „Actualitatea lui Titulescu”. Iar Adrian Năstase a evidențiat faptul că traversăm o perioadă extrem de dificilă, o perioadă care ne pune pe toți la grea încercare prin teama, neliniștea şi îndoiala pe care le trăim. În astfel de momente, ideile și realizările diplomatice ale lui Nicolae Titulescu sunt mai actuale ca oricând și ne oferă modele de comportament valabile și astăzi, la peste opt decenii de când au fost exprimate. Cu un devotament desăvârșit, Nicolae Titulescu rostea aceste cuvinte atât de potrivite și astăzi: „Nu dau dreptul nimănui din afară să se amestece în treburile noastre lăuntrice; cer, dimpotrivă, ca directivele politicii noastre interne să fie pur româneşti. Cu această concepţie şi în acest spirit am condus politica externă a ţării (…). Dar tocmai pentru că vreau ca românul să fie stăpân la el acasă, doresc să găsească el singur, în plina lui suveranitate, normele cele mai bune pentru păstrarea unităţii noastre naţionale.”

Un element de mare interes al acestui eveniment, pe lângă conținutul conferinței, l-a constituit mica expoziție formată din câteva obiecte autentice care i-au aparținut lui Nicolae Titulescu: ciocănelul de ședință, folosit de Nicolae Titulescu în calitatea sa de președinte al celei de-a XI-a sesiuni a Adunării Societății Națiunilor Geneva, 1930; ordinul „Steaua României”, de pace, în grad de mare ofițer, acordat lui Nicolae Titulescu de regele Carol al II-lea; medalia Donația Ernest Beaumont; medalia oficială a Primei Adunări a Societății Națiunilor, „PAX”, Geneva, 15 noiembrie 1920; pașaport diplomatic eliberat pe numele lui Nicolae Titulescu; agende zilnice ale lui Nicolae Titulescu din anii 1922 – 1930; lenta care a fost pe sicriul lui Nicolae Titulescu cu ocazia repatrierii acestuia, 1992; drapelul României care a fost pe sicriul lui Nicolae Titulescu cu ocazia repatrierii acestuia, 1992; livretul militar al lui Nicolae Titulescu; tablou reprezentându-l pe Nicolae Titulescu; trusă birou Nicolae Titulescu. Expoziția a fost concepută și alcătuită de doamna Adina Rențea, președinta Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.

”Toate acestea au sporit interesul pentru această conferință care a avut o puternică înrâurire asupra auditoriului și a trezit emoție în inimile tuturor celor prezenți, dovadă fiind numeroasele întrebări adresate domnului profesor Adrian Năstase, întrebări la care acesta a oferit răspunsuri competente, ample și bine documentate. S-a putut contura, astfel, din cea mai autorizată sursă, portretul complet și complex al lui Nicolae Titulescu, una dintre cele mai marcante personalități ale diplomației românești, model de patriotism și de dăruire pentru suveranitatea națională într-o Europă amenințată de norii unui nou război”, precizează Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Conferința ”Actualitatea lui Nicolae Titulescu” va fi prezentată vineri, 9 iunie 2023 și în Valea Jiului, publicul interesat fiind invitat să participe la acest eveniment la sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Petroșani, de la ora 17,00. Intrarea este liberă.