Investițiile în turism, dar și promovarea și valorificarea potențialului de dezvoltare turistică a orașului Uricani sunt în atenția Primăriei orașului Uricani

Pentru autoritățile locale din orașul Uricani este, de pe acum, cât se poate de clar faptul că viitorul acestei comunități este dependent de modul în care va putea fi exploata potențialul uriaș pe care arealul acestei localități îl are în ceea ce privește dezvoltarea turismului.

Aceasta este de altfel și convingerea primarului Dănuț Buhăescu, mai ales după ce, la inițiativa sa, Primăria orașului Uricani a reușit să finalizeze cu succes demersurile privind obținerea pentru această localitate a a Văii Jiului a statutului oficial de stațiune turistică. Mai mult, din 25 mai 2019,
Primăria Uricani deține în proprietate și o marcă a logoului de promovare turistică ”Uricani-Oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat”, precum și sigla aferentă acesteia. Pe siglă sunt reprezentate grafic un munte, un cerb carpatin și un șoim în zbor, pe fundalul unei steag tricolor stilizat. Sigla cuprinde totodată și textul ”Uricani-Oraș poartă de intrare în Parcul Național Retezat”.

În opinia primarului orașului Uricani este evident că Parcul Național Retezat, din care o parte se află și pe teritoriul administrativ al acestei localități este principalul reper al ofertei turistice a noii stațiuni turistice din Valea Jiului, însă Dănuț Buhăescu apreciază că, în egală măsură, întregul lanț muntos care înconjoară orașul Uricani oferă numeroase atracții pentru turiștii iubitori de munte, de natură și de tot ceea ce aceasta le oferă aici. În plus, stațiunea turistică Uricani este atractivă și datorită zonelor rurale pitorești din satele componente orașului (Câmpu lui Neag, Valea de Pești, Bilugu, Sterminos, Valea de Pești etc.) și speră că odată cu obținerea acestui statut, va crește și afluxul de turiști în zonă. Dar, mai mult, primarul Dănuț Buhăescu speră că acest nou statut al
localității va deschide și noi oportunități de finanțare în domeniu, atât pentru municipalitate cât și pentru investitorii privați.

Continuăm demersurile noastre pentru a transforma orașul Uricani într-un oraș turistic, cu adevărat demn de statutul său de principală poartă de intrare în Munții Retezat. Avem deja, în acest sens,
configurată una din cele mai bogate oferte privind traseele de turism montan pedestru, una din cele mai ofertante trasee de cicloturism, avem în derulare programe de promovare a turismului rural, ș.a.m.d. Și nu ne oprim aici !”,
spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta arată că, în ultimii ani, administrația locală de la Uricani a reușit să atragă și importante resurse financiare europene, nerambursabile, pentru a finanța o serie de investiții publice cu impact semnificativ în dezvoltarea turismului. Între acestea se numără, spre exemplu, realizarea parcului de picnic construit pe amplasamentul fostei mine de la Valea de Brazi, modernizarea falezei Jiului în zona centrală a orașului Uricani, proiecte care deja sunt finalizate. În același timp, sunt pregătite alte proiecte de anvergură pentru care există deja premise serioase de finanțare în următorul exercițiu financiar european, cum sunt, spre exemplu regenerarea fostei halde de steril de la Poiana Mare – Câmpu lui Neag, unde se preconizează construirea celui mai mare și mai modern camping turistic din arealul Parcului Național Retezat. ”Aici vor fi amenajate, pe lângă spațiile propriu zise pentru camparea rulotelor și a corturilor, terenuri de sport pentru fotbal, handbal, tenis de câmp, badminton, suprafețe pentru practicarea mini-golfului, terenuri de fitness, de skateboard, o instalație de tiroliană, grupuri sociale și sanitare dotate cu dușuri. Tot aici, vor fi amenajate 3 iazuri, o mini grădină botanică și va fi creat un amfiteatru cu un punct de observație prin telescop. Eu sunt convins că amenajarea de la Poiana Mare va atrage mulți turiști și va da un plus de valoare orașului Uricani pe calea sa de a se dezvolta încontinuu ca stațiune turistică de interes local”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Acesta arată că proiectul, aflat acum în faza de elaborare a documentației tehnice, este evaluat la 7,3 milioane de euro și se pretează, așa cum a reieșit din discuțiile pe care primarul le-a avut deja la ADR Vest, să fie realizat prin fonduri financiare pe Programul Tranziție Justă.

Tot pe acest program urmează să fie finanțat, potrivit ultimelor discuții din cadrul Asociației de Dezvoltare Teritorială Integrată a Văii Jiului, și proiectul privind construirea unui AquaLand în orașul Uricani. ”Noi ne-am dorit să atragem bani pentru un astfel de proiect în zona lacului de la Câmpu lui Neag. Din discuțiile pe care le-am avut și în ADITVJ, și la ADR Vest, și la Ministerul Fondurilor Europene, și la Comisia Europeană, a apărut ideea de a stabili ca amplasament pentru acest proiect zona de la fosta Preparație, astfel încât Aqua Land-ul să fie ușor accesibil și pentru turiștii care vin la Straja. Există acolo  teren liber de sarcini pe circa 3 hectare, zona este pe un platou drept unde soarele bate toată ziua și suntem deja în măsură să lucrăm la studiul de fezabilitate pentru acest Aqua Park și noi sperăm ca, spre finalul anului, să putem să dăm drumul la licitație, pentru a se putea lucra la proiectul tehnic. Ne dorim anul viitor să avem toată documentația gata și să putem depune proiectul pentru finanțare pe fonduri europene, în cadrul Programului pe Tranziție Justă”, mai spune primarul Dănuț Buhăescu.

Un important pas înainte în dezvoltarea turismului în orașul Uricani îl constituie, în opinia primarului Dănuț Buhăescu, și implementarea proiectului derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și finanțat în cadrul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”, prin care în acest an vor începe lucrările de modernizare a drumului județean care leagă orașul Uricani, pe la Valea de Pești, de comuna Runcu din județul Gorj, un spectaculos drum transmontan care va deschide uricaniul și către sudul țării.

”Continuăm demersurile noastre pentru a transforma orașul Uricani într-un oraș turistic, cu adevărat demn de statutul său de principală poartă de intrare în Munții Retezat. Sunt câțiva pași importanți pe care deja am reușit să-i facem în drumul nostru pentru dezvoltarea turismului în orașul Uricani, pentru că avem convingerea că acest sector de activitate este cel care va marca următoarea perioadă de dezvoltare a orașului nostru. Și nu ne oprim aici !”, mai spune primarul Dănuț Buhăescu.