Troiță ridicată pe Taia în memoria scriitorului Ioan Dan Bălan

Dincolo de nemuritoarele sale opere literare, mărturia trecerii prin lumea pământeană a scriitorului petrilean Ioan Dan Bălan, intrat în legendă la finalul anului 2022, la vârsta de 71 de ani, este evidențiată și de un monument, care a fost ridicat în memoria lui în munți, pe Valea Tăii, în apropiere de ”coliba” în care acesta și-a conceput și scris, în bună parte, creațiile literare deosebit de valoroase.

Monumentul este, de fapt, o troiță pe soclu de piatră, pe care e amplasată o cruce de fier. Pe soclu a fost încastrată o fotografie a scriitorului, alături de mesajul: ”Mult am iubit aceste locuri și oamenii de-aici, De sus, din cer, voi veghea asupra lor!”

Crucea a fost sfințită, în data de 10 iunie 2023, în prezența soției scriitorului, Elisabeta Bogățan dar și a unui grup de prieteni. Slujba de sfințire a troiței a fost oficiată de preotul Leon Tetileanu. Lângă troiță a fost amplasată și o băncuță de lemn, loc de popas, de odihnă și reculegere în amintirea celui care a fost Ioan Dan Bălan, întru veșnică pomenire.

Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin