Întâlnire cu arta, în prag de vară, la Consiliul județean Hunedoara

Elegantul hol al Consiliului Județean Hunedoara a devenit, pentru câteva zile, o galerie de artă sui generis după ce Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a organizat aici în ziua de 21 iunie 2023, vernisajul expoziției de pictură cu tema „Credință, ie și natură în artă”.

Vizitatorii au fost invitați să admire diverse lucrări realizate de membrii Clubului de arte plastice „Curcubeu”, club care își desfășoară activitatea sub îndrumarea doamnei Simona Löcsei, bibliotecară și, totodată, talentat artist plastic. Managerul Bibliotecii județene, Ioan Sebastian Bara spune că acest curs, organizat în cadrul clubului, urmărește cultivarea talentului pentru pictură al oricărei persoane cu vârsta de peste 16 ani care simte o chemare spre artă, spre pictură, spre exteriorizarea sentimentelor cu ajutorul imaginii artistice. ”Toți cei care au dorit să se familiarizeze cu tehnici precum pictura în acuarelă, pictura în acrilic, pictura în ulei pe pânză, pictura pe sticlă și piatră și care vor să experimenteze desenul în creion, cărbune sau pastel au aflat în aceste cursuri modalitatea ideală de a-și pune în valoare talentul, a declarat Ioan Sebastian Bara.

Lucrările expuse aparțin pasionaților artiști: Lenuța Angalita, Valentina Anghel, Dorina Bîrz, Adriana Cincă, Mihaela Coadă, Georgeta Codreanu, Cornelia Comșa, Anca Crișan, Jimmy Cummings, Luminița Cummings, Victoria David, Nicoleta Deac, Aurelia Dumitru, Anca Hutter, Dana Ionescu, Mihaela Ionescu, Sorina Locota, Cristina Lolea, Loredana Jeflea, Mariana Matache, Mihaela Mica, Lucia Mîrza, Carmen Muntean, Valer Nandra, Mihaela Paul, Stela Marinela Radu, Florina Roman, Angela Rotaru, Sonia Rotaru, Lenuța Rudenu, Camelia Rusu, Maria Sângerean, Angela Stănămirescu, Liliana Stolnicu, Nicolae Tandrău, Larisa Tiric, Delia Tomuș, Micaela Torok, Elisabeta Tritean.

Îndrumați cu competență, cursanții au realizat lucrări de mare sensibilitate, originale, cu valoare artistică, în care autorii lor și-au dat frâu liber imaginației, sentimentelor lăuntrice. Temele alese au fost variate, în concordanță cu personalitatea și inspirația fiecăruia, astfel că au rezultat lucrări cu vădite calități estetice, stilistice și artistice. De la peisaj la portret, de la alegorii la pictură abstractă, non figurativă, fiecare artist amator și-a pus amprenta personalității pe lucrarea realizată cu limbajul plastic propriu, adecvat personalității sale.

Lucrările ce au fost vernisate, în prezența unui numeros public, aduc laolaltă o tematică generoasă, o triadă care a dat ocazia autorilor de a da frâu liber sentimentelor inspirate de noțiunile sub semnul cărora este organizată expoziția: credința sinceră, tradiția românească și dragostea pentru natura în veșnică schimbare și-au găsit un loc ideal pentru a bucura privirile celor care iubesc frumosul și doresc să petreacă clipe reconfortante în universul mereu tânăr al artei.

Prezent ca de fiecare dată la activitățile Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, a avut calde cuvinte de apreciere pentru această expoziție pe care, de altfel, a încurajat-o încă din faza de proiect. ”Sediul Consiliul județean Hunedoara este , în permanență, o adevărată galerie de artă. Fie că vorbim despre ”Însemnele” artistei Doina Ionescu, cea care a înobilat holul instituției cu picturile sale sau de lucrările altor artiști remarcabil care se regăsesc în birouri, sunt tot atâtea elemente care confirmă acest lucru. Și eu am în biroul meu o colecție de artă cu portrete ale marilor personalități istorice ale țării noastre, dar și un portret al mamei mele. Astăzi însă, acest simbol al talentului care este pictura, ne-a fost prezentat datorită unei alte inițiative culturale ce aparține Bibliotecii județene ”Ovid Densușeanu”, unde dragostea pentru frumos, pentru educație, pentru artă, pentru tot ceea ce înseamnă cultură se manifestă pregnant în fiecare zi. Le felicit pe doamnele care au realizat tablourile din expoziția prezentată pe holurile Consiliului județean Huneodara, care ilustrează pasiunea și talentul lor, și din care putem despreinde cu adevărat un curcubeu al celor mai frumoase sentimente omenești. Și în felicit, de asemenea pe Ioan Sebastian bara și pe Simona Löcsei pentru această inițiativă, de a organiza un curs de pictură sub egida bibliotecii județene. Ca de fiecare dată, îi asigur că au în Consilul județean Hunedoara, un partener în derularea acestui tip de proiecte care fac parte din ”Ofensiva culturală” a CJH coordonată de președinttele Laurențiu Nistor”, a declarat Costel Avram.

Într-adevăr, organizatorii au remarcat și de această dată, sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al domnului Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, care s-a făcut simțit în buna desfășurare a acestui proiect.

Ambianța artistică, plină de farmec a expoziției a fost fericit întregită cu minunatele momente muzicale oferite de îndrăgitul cvartet de coarde „Cuore” din Deva, alcătuit din instrumentiștii, profesori de muzică, Bianca Pienariu, vioară, Radu Stan, vioară, Adrian Lazăr, violă, și Camelia Iakab, violoncel. Recitalul a întrunit aprecierea caldă a publicului care i-a răsplătit pe artiști cu îndelungi aplauze.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 21 iunie – 21 iulie 2023.