Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” Petroșani, laureat și premiat în ”Campionatul Reciclării”

”Campionatul Reciclării”, un proiect național de educație ecologică și colectare separată a deșeurilor, organizat de asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRo, a adus Colegiului Național ”Carmen Sylva” din Petroșani titlul național de ”campion al reciclării” dar și un premiu de 100.000 de lei.

Peste 32.000 de elevi din întreaga țară au participat, pentru o perioadă de 3 luni la ore de educație pentru mediu, susținute de nu mai puțin de 4165 de cadre didactice, pregătite, la rândul lor, în cadrul sesiunilor de formare derulate în acest inedit proiect. Mai mult, în această prima campanie națională de educație pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanție-Returnare implementat și în țara noastră, au fost colectate 2,6 milioane de unități de deșeuri reciclabile. Comunitățile educaționale din mai multe orașe ale României s-au mobilizat exemplar să colecteze deșeuri la aparatele automatizate din parcările magazinelor Kaufland, reușind să obțină astfel transformări în valoare totală de peste 250.000 de lei, pentru 10 școli din 40 de județe ale țării.

Elevii și profesorii Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani, îndeosebi prin structura Școlii gimnaziale nr. 6, împruenă cu profesorii s-au  mobilizat exemplar în acest inedit proiect de mediu, reușind, la finalul celor 3 luni de activități, să se claseze pe primul loc în țară la concursul ”Campionatul Reciclării” și să câștioge marele premiu de 100.000 de lei.

”Prin implicarea în această competiție ne-am dorit ca elevii să conștientizeze importanța reciclării și a colectării selective a deșeurilor. Am transformat școala într-un exemplu de implicare civică, responsabilitate și grijă față de mediu. S-au colectat PET-uri, doze de aluminiu și sticle de sticlă la automatele din parcările magazinului Kaufland. Ne-am mobilizat exemplar reușind astfel să câștigăm marele premiu. Premiul obținut se va concretiza prin investiții în infrastructura educațională a unității de învățământ. Mulțumim elevilor și părinților acestora pentru implicare și perseverență dar și comunității locale care au crezut în noi și în reușita noastră”, a declarat prof. Ramona Stănescu, directorul Colegiului Național de Informatică ”Carmen Sylva” din Petroșani.

Campania, care a mobilizat 272 de școli din 40 de județe, s-a axat pe trei direcții cheie: colectarea separată a deșeurilor la aparatele de colectare automatizate de la Kaufland, organizarea de sesiuni de formare pentru Eco-Profesori și susținerea, de către aceștia, a unor cursuri de educație ecologică pentru Eco-Elevi. În clasamentul competiției, Colegiul Național de Informatică ”Carmen  Sylva” din Petroșani a fost urmat de: Școala Gimnazială Turóczi Mózes din Târgu Secuiesc și Școala Gimnazială Specială din Pașcani.

De asemenea, au fost acordate 7 premii regionale, în valoare de 87.500 de lei, următoarelor instituții de învățământ: Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu” din Medgidia, județul Constanța; Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” din București; Liceul Tehnologic Marmația, din Sighetu Marmației, județul Maramureș; Școala Gimnazială Nr.7 din Petroșani, județul Hunedoara; Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad, județul Vaslui; Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, județul Harghita.

Campionatul Reciclării și-a propus să informeze și să familiarizeze populația cu noul mecanism de colectare și reciclare a deșeurilor, Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, care urmează a fi implementat începând cu 30 noiembrie 2023, potrivit informațiilor autorităților. În acest context, scopul principal al proiectului a fost promovarea colectării deșeurilor de ambalaj prin infrastructura de colectare pusă la dispoziție de Kaufland România, infrastructură care va fi un pilon important al SGR, Kaufland fiind singura rețea națională de retail din țară dotată complet cu automate de colectare a deșeurilor de ambalaje.