Ansamblul Istoric al Minei Petrila, pași concreți pentru relansarea socială, economică și culturală

Odată cu achiziționarea Ansamblului Istoric Mina Petrila de către Consiliul județean Hunedoara și a terenurilor din perimetrul fostei exploatări miniere, administrația județeană a demarat etapele preliminare privind identificarea soluțiilor de finanțare și investiții pentru punerea în valoare a acestora, atât din punct de vedere economic și administrativ, cât mai ales cultural, educațional și turistic.

În acest context, în baza unei asocieri cu Asociația Planeta Petrila, sunt continuate aici cu succes proiectele inițiate de artistul Ion Barbu, cărora li s-au adăugat în tot acest timp alte proiecte culturale și educaționale, derulate cu diverși parteneri, cel mai recent fiind concertul din cadrul proiectului cultural-artistic ”Opera Nights”, care s-a bucurat de un succes deosebit. De asemenea, CJH a pus la dispoziția cercurilor de robotică din Valea Jiului un spațiu pentru derularea   activităților de pregătire și a competițiilor și festivalurilor de robotică, care au un impact deosebit în rândul tinerilor pasionați de acest domeniu al științei și tehnicii.

Chiar și așa, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că mai sunt încă de făcut pași mari până când această zonă va ajunge la adevăratul său potențial. ”E un drum pe care mai avem încă mult de lucru și mult de investit până când Ansamblul Istoric Mina Petrila va deveni acel loc valorificat la adevăratul său potențial, din toate punctele de vedere. Acest drum este însă unul cu un singur sens și, pas cu pas, facem ceea ce necesar pentru a urma direcția corectă. Sunt convins că Mina Petrila va deveni un pol de interes cultural, social, economic și administrativ, un adevărat model de reconversie a spațiilor industriale post-minerit”a declarat Costel Avram.

În acest scop se înscrie și vizita de analiză pe care administratorul public al CJH, împreună cu o delegație a administrației județene au făcut-o săptămâna trecută la fața locului. Din delegație au făcut parte consilierii județeni Maria Ștefănie, Doinița Maria Bălănesc și Dorin Gligor, alături de reprezentanți ai aparatului administrativ din Consiliul Județean Hunedoara: Amelia Andrei, Daniela Dan, Adina Prodan Dubeștean, Paula Enuț, Ciprian Răchită și Cosmin Vasile. Acestora li s-a alăturat și Georgeta Angelica Tomuța, directorul executiv al AJOFM Hunedoara.

”Alături de colegii mei din Consiliul Județean Hunedoara și de consilierii județeni care fac parte din comisia desemnată să facă demersurile pentru revitalizarea acestui obiectiv, am efectuat joi, 24 august 2023, o vizită de lucru. Se fac pași importanți pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal – Zonă Construită Protejată și pentru pregătirea celor două imobile care vor face unor proiecte ale AJOFM finanțate prin Programul de Tranziție Justă. Exploatarea Culturală Petrila va fi una dintre cele mai importante locații care va oferi oportunități de dezvoltare pe mai multe planuri”, a declarat Costel Avram.

Acesta spune că o dată cu elaborarea acest PUZ în perimetrul Ansamblului Istoric Mina Petrila, vor fi trasate direcțiile în care zona va fi pusă în valoare. Avem în plan realizarea unui plan în baza căruia vom vedea ce utilitate vor avea spațiile de aici, care va fi prioritatea în reabilitarea acestora. Avem în plan, de asemenea, realizarea unui parc în această zonă, a unui monument reprezentativ pentru Valea Jiului. Trebuie să vedem, mai apoi, cum se vor intersecta planurile noastre cu cele ale Primăriei Petrila, care deține aici spațiile fostei preparații de cărbune. Apoi, trebuie să vedem în ce măsură putem pune în valoare terenurile aferente fostei mine și mă bucur că există deja un interes din partea mai multor firme private de a deschide pe aceste terenuri afaceri generatoare de locuri de muncă. Sigur că fondurile din Programul pentru Tranziție Justă constituie acum cea mai la îndemână sursă de finanțare a proiectelor noastre de aici și, categoric, vom aplica pentru atragerea lor dar și pe atragerea altor surse de finanțare pentru a realiza obiectivele pe care ni le-am propus aici în cel mai scurt timp posibil. Este angajamentul pe care echipa condusă de Laurențiu Nistor și l-a asumat în legătură cu acest proiect și vom acționa pentru a-l îndeplini, așa cum am făcut peste tot în Valea Jiului și îăn tot județul”, a mai spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.