Punct final în ediția 2023 a Campionatului național ”Ștafeta Munților” la Straja

Ultima etapă din acest an a Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților” s-a desfășurat, în perioada  25- 27 august 2023, în stațiunea Straja din Munții Vâlcan, odată cu ceea de a VIII-a ediție a  concursului de turism sportiv ”Trofeul Pro-Parâng”.

Competiția s-a derulat sub organizarea aceleiași active Asociații de Schi-Turism montan ”Pro-Parâng” Petroșani, evenimentul bucurându-se de o partipare deosebit de numeroasă, nu mai puțin de 57 de echipe alcătuite fiecare din câte 3 membrii aliniindu-se la startul întrecerilor care s-au derulat pe parcursul a două zile.

Profitând de condițiile meteo excelente pentru acest tip de activități montane, participanții au ajuns încă de vineri seara în stațiunea Straja, iar cei care nu s-au cazat la pensiuni, a fost organizată o tabără de corturi la baza pârtiei Lupului. Punctul central de organizare a competiției a fost apreciata Cabană Edelweiss, locul unde a avut loc ședința tehnică în cadrul căreia au fost prezentate probele de desfășurare a concursului dotat cu Trofeul Pro-Parâng, precum și datele tehnice, traseele de raid și de orientare etc.

Starul în proba de raid montan s-a dat sâmbătă dimineața, la linia de start aliniindu-se un număr de 57 de echipaje reprezentând cele 15 asociații și cluburi montane din întreaga țară care au răspuns invitației organziatorilor de a participa la această etapă a Campionatului Național de Turism Sportiv ”Ștafeta Munților”. Traseul de raid montan a implicat atingerea vârfului Straja de către echipele participante toate categoriile de concurs, punctul de finish fiind Apres Ski Umbrella Bar, unde după o binemeritată pauză de odihnă a început și proba de orientare.

Traseul de orientare pe hartă a fost conceput și realizat de FRTS,  a avut o lungime de circa 2,5km și organizat pe trei variante de parcurs, respectiv categoriile Elite și Seniori (cu dificultate mare), categoriile Open, Juniori și Feminin (cu dificultate medie) și categoriile Veterani și Family (cu o dificultate mai mică). ”Atât startul în raid montan cât și finalul probei de orientare a fost la Cabana Edelweiss, care pentru noi organizatorii a fost mult mai mult decât un pantener și un sponsor al evenimentului, ne-am simțit ca acasă și am fost sprijiniți până la cel mai mic detaliu. Mulțumim din tot sufletul. Proba culturală la focul de tabără și buna dispoziție au încheiat o frumoasă zi petrecută în natură, împreună cu prieteni și iubitori de munte, în spirit de competiție și sportivitate”, a declarat Cazimir Radvanski, președintele Asociației de Schi-Turism ”Pro-Parâng” Petroșani.

Cele mai bune rezultate obținute de echipele participante au fost răsplătite cu diplome, medalii, trofee, și mici cadouri, în cadrul mult-așteptatei festivități de premiere, care a avut loc duminică dimineața. Trofeul ”Pro Parâng” a fost adjudecat anul acesta de echipa ”Zimbrul Carpatin” din București, pe locul secund s-a clasat echipa ”Cocoșul de Munte” din Brașov iar ceea de-a treia treaptă a podiumului a fost ocupată de echipa ”Pro-Mont” din București. Odată cu această ultimă etapă de campionat a fost desemnat și campionul național din această ediție a CNTS ”Ștafeta Munților”, acesta fiind clubul argeșean ”Zimbrul Carpatin”.

Evenimentul a fost susținut de spinsori generoși precum: S.C CONTAINER SERVICES SRL, CABANA EDELWEISS Straja, COMEXIM R SRL LUPENI, S.C.GALAX B.F.M PRODEXIM COM, S.C.NICHOLAS COMPANY și INFO 98.

După tradiționala fotografie de grup și intonarea imnului prieteniei participanții s-au despărțit într-o atmosferă emoționantă. Etapa organizată de Pro-Parâng Petroșani fiind ultima din cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv Ștafeta Munților ediția 2023 participanții așteaptă acum întîlnirea de sfârșit de an, festivitatea de premiere a ediției din acest an a campionatului și stabilirea calendarului competițional pentru anul viitor.

Cazimir Radvanski informează că Asociația de Schi-Turism ”Pro-Parâng” Petroșani și-a asumat organizarea unei etape de campionat și pentru ediția din 2024 a ”Ștafetei Munților”.

”Astfel se încheie Campionatul Național de Turism Sportiv ,,Ștafeta Munților,, ediția 2023. Noi am încercat să punem pe harta competițională și Munții Vâlcan o zonă mai puțin cunoscută pentru trasee de vară dar care s-a dovedit a fi una deosebit de atractivă, lucru recunoscut unanim de participanți și organizatori”, a mai spus cazimir Radvanski, președintele Asociației de Schi-Turism ”Pro-Parâng” Petroșani.