Sâmbătă, 2 septembrie, „Ziua Porților Deschise” la Sarmizegetusa Regia

Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, Colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei”, Universitatea Babeș Bolyai (Cluj Napoca), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj Napoca), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Județean Mureș (Târgu Mureș), Universitatea Tehnică Cluj Napoca, vă invită să luați parte la „Ziua Porților Deschise” la Sarmizegetusa Regia, sâmbătă, 02.09.2023, între orele 09:00 și 17:00.

Cercetarea arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei porneşte de la premisa valorii inestimabile ştiinţifice şi culturale a acestor situri, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Activitatea are ca scop promovarea sitului arheologic Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, precum și prezentarea rezultatelor cercetării arheologice din acest an, prin intermediul unor tururi ghidate.

Cercetările arheologice sistematice de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia au continuat în anul 2023 pe terasa a IX-a din sanctuarul capitalei Regatului Dac, în partea centrală a așezării. Aici au fost identificate și documentate un edificiu de cult cu arhitectură monumentală, segmente ale căilor de acces amenajate cu dale de calcar, gresie și andezit, precum și o parte a zidului de susținere a terasei. Totodată, au fost descoperite resturile unei construcții de mari dimensiuni, care a sfârșit în urma unui incendiu, la începutul secolului al II-lea p.Chr., cel mai probabil.

Scopul final al programului este punerea în valoare a acestor monumente, conform standardelor internaţionale şi includerea lor, într-o manieră adecvată, în circuitul turistic şi cultural, atât la nivel național cât și internaţional.

Cercetările arheologice sistematice din campania 2023 sunt finanțate de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii.