Ce amendă riscă șoferii care nu poartă centura de siguranță la volan

Indiferent dacă ești șofer sau pasager, portul centurii de siguranță este imperativ. Descoperă mai multe despre amenzile prevăzute de legislație pentru șoferi în cazul în care pasagerii nu respectă această regulă.

Ca șofer, ai responsabilitatea asigurării portului centurii pentru toți pasagerii sub 18 ani aflați în mașină. În România, conform legislației actuale, șoferul poate primi o amendă dacă un pasager minor nu poartă centura de siguranță.

Odată ce un individ împlinește 18 ani, responsabilitatea pentru portul centurii revine acestuia. În acest caz, poliția poate amenda pasagerul pentru nerespectarea regulii, nu șoferul. Se consideră că un adult de 18 ani ar trebui să fie conștient de importanța purtării centurii.

Amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță de către pasageri peste 18 ani este cuprinsă între 290 și 435 de lei, plus puncte de penalizare. În cazul pasagerilor minori, șoferul este responsabil și poate fi amendat.

Portul centurii de siguranță reprezintă o măsură crucială pentru siguranța în trafic. Statisticile arată că purtarea centurii reduce semnificativ șansele de deces sau rănire gravă în cazul unui accident de autovehicul. Așadar, verifică întotdeauna dacă toți ocupanții mașinii poartă centura înainte de a porni la drum.

Sursa – ziarulunirea.ro