„Rețelele de comunicații și acoperirea GSM la nivelul județului Hunedoara”, tema unei conferințe organizate de deputatul Viorel Sălan

O dezbatere cu tema „Rețelele de comunicații și acoperirea GSM la nivelul județului Hunedoara, factori determinanți în asigurarea bunăstării cetățenilor și menținerea unei comunități sigure și funcționale”, a avut loc luni, 27 noiembrie 2023, la Deva, la inițiativa deputatului social-democrat Viorel Sălan.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor de la nivel central, respectiv: General de brigadă ing. Alin Ciculescu – Șeful Direcției Echipamente și Servicii de Acces din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale, Locotenent-colonel Ristea Adrian-Mirel, Locțiitor șef Centru Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Corneliu Mănescu – Reprezentant Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Direcția Comunicații Electronice, Vicepreședinte Vlad Bontea, reprezentant al Autoritații Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, reprezentanți ai operatorilor de rețele mobile și fixe Vodafone România și DIGI (RDS&RCS), precum și reprezentanți ai autorităților administrației locale și județene hunedorene.

Reprezentanții operatorilor de rețele mobile și fixe Vodafone România și DIGI (RDS&RCS) au vorbit, cu acest prilej, despre tehnologii și soluții utilizate pentru a îmbunătăți acoperirea GSM; optimizarea acoperirii în medii rurale și zonele dificile (terenuri montane sau cu geografie dificilă) si despre modalități de implicare în dezvoltarea rețelelor de comunicații mobile sau fixe în județul Hunedoara.

”Pe harta României există încă „pete albe” care marchează zone neacoperite cu rețele de mobile de mare viteză, prea mulți cetățeni încă nu folosesc noile tehnologii, iar prea puține afaceri extrag plusvaloare din conectivitate”, spune deputatul Viorel Sălan, inițiatorul acestei dezbateri.

Acesta a evidențiat faptul că, la nivelul județului Hunedoara, există zone care nu au acoperire de comunicații. Patru localități din județ – respectiv: Furcșoara, Luncani, Runcu Mare și Văleni – nu au deloc acces la comunicații de voce sau de date, sunt „zone albe”, deci total izolate din punct de vedere al conectivității. În același timp, 67 de localități (20%) sunt încadrate în „zonele gri” în privința nivelului semnalului de voce (de până la 2/5) și peste 150 (47%) sunt în „zona gri” pentru rețeaua de date. ”Cele mai mari probleme sunt întâlnite în zonele rurale, terenuri montane sau cu geografie dificilă. Având în vedere influența comunicațiilor mobile în afaceri, educație, sănătate și alte sectoare cheie din societatea noastră, este evidentă nevoia de integrare a zonelor rurale la rețelele de comunicații de voce și date. Serviciile avansate și infrastructurile necesare pentru furnizarea acestora sunt disponibile, în general, în regiunile cele mai dens populate, în timp ce zonele care sunt neatractive din punct de vedere comercial pentru operatori suferă din cauza absenței infrastructurii. Există discrepanțe mari între zonele urbane și cele rurale, iar densitatea foarte scăzută a populației în zonele rurale și nivelul mai scăzut al veniturilor potențialilor clienți pentru serviciile de telecomunicații în aceste zone sunt factori care descurajează investițiile în dezvoltarea rețelelor”, a arătat deputatul Viorel Sălan.

Acesta a precizat că lipsa semnalului GSM determină sincope și în modul de intervenție al autorităților în cazul unor dezastre naturale și a unor situații în care este amenințată viața sau integritatea cetățenilor (RO-Alert, SNUAU 112). ”Serviciile de urgență sunt esențiale pentru a oferi un răspuns rapid în caz de incendii, accidente rutiere, infracțiuni, dezastre sau calamități naturale și alte situații critice care pot pune în pericol viețile oamenilor sau proprietățile. Cetățenii au încredere în serviciile de urgență pentru că știu că acestea vor fi acolo în momentele critice și pot face diferența dintre viață și moarte. Lipsa infrastructurii de comunicații este principala cauză a imposibilității apelării SNUAU 112 sau a recepționării mesajelor RO- ALERT, vitale pentru siguranța cetățenilor”, a declarat deputatul Viorel Sălan.

În opinia inițuatorului acestei dezbateri, populația are nevoie de servicii publice de calitate, pe care autoritățile pot să le asigure doar printr-o bună colaborare cu operatorii privați de rețele mobile din România. Tocmai de aceea, masa rotundă pe organizată la Deva reprezintă un pas important în eforturile autorităților de a exploata potențialul tehnologiilor mobile pentru dezvoltarea regională.