Distincție regală pentru jurnalistul Ilie Pintea

Jurnalistul Ilie Pintea, reporterul din Valea Jiului al postului național de Radio ”România Actualități” se numără printre laureații ”Recunoașterii onorifice” oferite de Casa Regală a României acelor persoane care au demonstrat curaj civic prin realizarea și ducerea la bun sfârșit a meseriei pe care o practică.

Ilie Pintea a primit această onorantă distincție, care încununează un an cu adevăprat de excepție pentru apreciatul jurnalist hunedorean, în cadrul Serii regale dedicată Curajului Civic, eveniment care a avut loc marți, 28 noiembrie 2023, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal din București.

Pe distincția primită de la Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei, scrie RADIO ROMÂNIA, pentru că, deși eu am avut onoarea să mă aflu la Casa Regală, această distincție aparține echipei de la Radio, tuturor colegilor care au făcut posibile transmisiunile noastre din teatrele de operații. De asemenea, distincția aceasta aparține în egală măsură colegilor din redacție, cum e Maria Țoghină, care îmi trimiteau update-uri esențiale, cu care nu puteam fi la curent în timp ce transmitea din teren. Sunt mândru de asemenea de Mario Balint, Cristian Lupașcu și Alexandru Buzică, prieteni dragi și camarazi cu care aș pleca oriunde, și mă bucur că am putut împărtăși un moment solemn ca acesta”, a declarat jurnalistul Ilie Pintea.

Casa Regală a României a considerat un exemplu de curaj civic și de jurnalism profesionist în zone de coflict și în situații de risc activitatea depusă de Ilie Pintea în Ucraina, după izbucnirea războiului cu Rusia și a recompensat expoziția document a acestuia ”Ucraina – Chipuri ale Războiului”.

”Diploma aceasta a fost acordată pentru curaj, deși niciodată nu am considerat că e ceva curajos în a-ți face meseria. Dacă vorbim despre curaj, atunci distincția asta e mai cu seamă a lui Nicu, a lui Vasile și a prietenilor noștri din Ucraina care trăiesc, de aproape doi ani, sub o amenințare continuă și ne-au ajutat enorm acolo”, a precizat Ilie Pintea.

Gazdele acestui eveniment au fost Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu, iar la eveniment a participat, de asemenea, Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

Acest eveniment a fost dedicat de Casa Regală a României acelor persoane care au demonstrat curaj civic prin realizarea și ducerea la bun sfârșit a meseriei pe care o practică. Evenimentul a adus, în același timp, recunoașterea unor organizații-lider din România și din Republica Moldova, care inspiră respectul societății prin implicarea lor neobosită în binele comunității.

Majestatea Sa Margareta a oferit recunoșterea onorifică celor ce s-au remarcat fie prin curaj în situații de risc, fie prin sprijinul umanitar acordat celor aflați în dificultate în această perioadă grea de conflict internațional. Au fost onorați, de asemenea, reprezentanți ai unor organizații salvatoare de vieți omenești.