Dublu vernisaj expozițional la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani

În avanpremiera sărbătorilor Sfântului Andrei și Zilei Naționale a României, care preced cele mai frumoase sărbători ale credinței și ale românilor, din luna decembrie, Casa de Cultură a Stundenților din Petroșani a fost gazda unui dublu vernisaj expozițional, organizat grație unui fericit parteneriat între Casa de Cultură a Studenților din Petroșani și Centrul de Creație și Cercetare Continuă ”Sf. Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj.

Este vorba despre expozițiile de arte vizuale prilejuite de ”Salonul Național de Artă Sacră Contemporană, eveniment ajuns la ediția a XLI-a și desfășurat anul acesta sub genericul ”PROSACRUM”, respectiv despre ”Tabăra și Simpozionul de Arte Vizuale”, eveniment ajuns la ediția a XXI-a și desfășurat anul acesta sub genericul ”PROCONCEPTUM”.

Vernisarea celor două expoziții, care a avut loc la galeria de artă a Casei de Cultură a Stundeților din Petroșani în data de 29 noiembrie 2023, s-a bucurat de prezența rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, a prorectorului Universității din Petroșani, conf.univ,dr.ing. Codruț Petrilean și a decanului Facultății de Teologie din cadrul UBB Cluj, preot prof.univ.dr. Teofil Cristian Tia (via Skype). De asemenea, la vernisaj au luat parte coordonatorii celor două proiecte de arte vizuale, lector univ.dr. Lavinia Hulea (directorul CSS Petroșani) și lector univ.dr. Marius Dan Ghenescu (director al Centrului Cultural de Creație și Cercetare Continuă ”Sf. Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj), dar și o parte dintre artiștii studenți și masteranzi, autori ai lucrărilor prezentate în cadrul expoziției.

După cum a precizat directorul CSS Petroșani, Lavinia Hulea, expoziția ”ProSacrum” reunește lucrări realizate de artiști studenți, masteranzi, doctoranzi și absolvenți ai Secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă de la UBB Cluj. Pe simeze se regăsesc astfel lucrări care, așa cum bine observă coordonatorul Marius Dan Ghenescu, aduc în atenție o nouă viziune asupra artei sacre, în accepțiunea unor artiști remarcabili precum: Adi Hunyadi, Adina Mureșan, Adriana Mucichescu, Alexandru Bugnariu, Alina Buzea, Anastasia Hâncu, Andrea Carmen Katona, Andrei Lungu, Angela Hanc, Bianca Maria Șoș, Bogdan Andreican, Cătălina Stanciu, Cornelia Todirică, Constantinescu Alexandra, Cosmina Ioana Pop, Costel Opriș, Dan Mircea Bârsan, Daria Carmen Blănariu, Diana Cristina Sântămărean, Dinu Iușan, Dula Denisa, Eduard Stoica, Elena Daniela Varlam, Enkeleida Iuliana Solomon, Flavia Maria Dan, Ioana Cernău, Ionuț Vărărean, Magda Babău, Maica Epiharia, Marius Ghenescu, Narcisa Someșan, Nicula Vasilica, Petruța Mioara, Roxana Ardelean și Teofana Elena Varga.

”Cea de-a doua expoziție, rezultat al unui proiect artistic derulat în cadrul taberei de arte vizuale de la Petroșani și început, în urmă cu 3 ani, în cadrul parteneriatului nostru cu domnul profesor Marius Ghenescu și cu sprijinul domnului prof.univ.dr. Dorel Găină de la Facultatea de Arte a UBB Cluj, aduce în atenție noi lucrări realizate după conceptul artistic al ekfazei, o transpunere a unor lucrări de artă plastică în artă fotografică. Anul acesta am inlcus și poezia în acest proces creativ și, tocmai de aceea, expoziția ProConceptum are ca motto: Ekfaza revizuită sau efectivitatea imaginii în poezie / pictură-pastel / fotografie”, explică Lavinia Hulea, coordonator al proiectului.

Lucrările de artă plastică prezentate în această expoziție, în cea mai mare parte materializate în pasteluri, au fost realizate de artiștii: Alexandru Bugnariu, Andrea Carmen Katona, Cornelia Todirică, Daria Carmen Blănariu, Marius Ghenescu, Petruța Mioara G., Roxana Ardeleanu și Teofana Elena Varga. Aceștia au materializat în creații plastice concepte poetice aparținând poeților: Rabindranath Tagore, Ion Pilat, A.E. Bakonsky, Carl Sandburg, Enriqueta Ochoa, Emily Dickinson, Ottilia Ardeleanu, Marin Sorescu, iar lucrările astfel realizate au fost mai apoi transpuse în pro-concepte fotografice, realizate de prof.univ.dr. Dorel Găină, reputat artist fotograf din România.

Pentru rectorul Universității din Petroșani, acest eveniment cultural reprezintă încă o formă a dialogului academic pe care-l poartă Universitatea din Petroșani și Universitatea Babeș-Bolyai” din Cluj. ”Este admirabilă această formă de dialog academic sub semnul culturii și artei, care completează contactele pe care le avem cu UBB Cluj și în alte domenii ale activităților academice. Eu cred că este foarte bine că studenții noștri pot avea ocazia de a vizita o astfel de expoziție de artă sacră, deosebit de valoroasă după părerea mea și că pot aprecia talentul studenților de la Facultatea de Teologie din Cluj și chiar îi invit să facă acest lucru. În ceea ce-i privește pe expozanți și pe coordonatorii acestui act artistic. îi felicit și-i asigur de întregul sprijin al Universității din Petroșani, pentru a duce mai departe acest parteneriat, spre bucuria admiratorilor acestui gen artistic”, a spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Acesta își propune chiar să re-inițieze demersurile privind obținerea aprobării guvernamentare pentru reluarea proiectului privind organizarea de tabere de creație artistică în cadrul Universității din Petroșani, proiect care s-a bucurat de popularitate în anii 90. Până atunci, Lavinia Hulea și Marius Ghenescu, artizanii acestui eveniment expozițional de excepție, își propun să ducă expoziția de artă sacră și pe simezele galeriei de artă de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, dar și pe cele ale galeriei de artă din cadrul Facultății de Artă și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara.

La Petroșani, cele două expoziții de arte vizuale pot fi vizitate în continuare de iubitorii acestui gen artistic, la Casa de Cultură a Studenților din Petroșani, până la jumătatea lunii decembrie. Intarea este liberă!