Laurențiu NISTOR: „Să terminăm această mascaradă, pacienta nu a fost dusă vie la morgă!” Șeful CJH solicită SJU Deva să facă plângere penală împotriva AUR și a fostei paciente

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a susținut vineri, 5 ianuarie 2024 o conferință de presă la sediul instituției, în cadrul căreia a prezentat rezultatul verificărilor efectuate după ce o fostă pacientă a susținut că, în urmă cu un an și jumătate, ar fi fost dusă vie la morga Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Deva.

Președintele Laurențiu Nistor a declarat că, din analiza comisiei care s-a constituit la finalul anului 2023, reiese că afirmațiile fostei paciente date publicității de liderii AUR Hunedoara, nu se confirmă.

„Am dispus constituirea unei comisii, s-a făcut o verificare și am primit un raport documentat din care reiese că pacienta a fost internată, transferată de la Cardiologie la Terapie Intensivă după agravarea stării de sănătate, iar de la Terapie Intensivă din nou la Cardiologie. Pacienta a fost tratată, a fost externată, iar la un an și jumătate, apare într-o înregistrare video realizată de partidul AUR, în care face acuzațiile pe care le cunoașteți. La morgă, numărul de decese înregistrat zilnic în perioada 3-13 iulie 2022 nu indică o aglomerare a camerelor frigorifice, iar numele pacientei nu se regăsește nicăieri în evidențele de la morgă”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

În continuare, șeful administrației județene a solicitat conducerii Spitalului Județean de Urgență din Deva să se îndrepte împotriva reprezentanților AUR și a fostei paciente pentru prejudiciul de imagine enorm adus unității medicale.

„Cer public domnului manager al SJU Deva să facă plângere penală împotriva celor de la AUR care au pornit această mascaradă și împotriva fostei paciente! Nu poți să faci asemenea porcării! Trebuie să înceteze această mascaradă! Înțeleg că e posibil să nu fi mulțumit de tratament, de modul în care s-a intervenit, dar de aici până la a susține că ai fost dus viu la morgă, cu cadavre aruncate pe tine, cu camere frigorifice pline și, mai ales, că știai exact când urmează să ți se facă autopsia, este aberant! Au plecat prea devreme în această campanie electorală. Sunt convins că justiția își va face datoria”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara.

În altă ordine de idei, managerul SJU Deva, dr. Emil Stoica Mariș a declarat că medicul Constantin Blaj a fost schimbat din funcția de șef al secției de Cardiologie pentru gestionarea greșită a acestei situații din punct de vedere administrativ. „Doctorul Constantin Blaj a fost schimbat din funcție pentru gestionarea greșită a cazului. Având în vedere cele întâmplate, managementul trebuia informat. Noi nu am fost informați despre reacțiile în urma administrării medicamentelor și nici că familia acestei paciente a făcut presiuni asupra medicilor”, a declarat dr. Emil Stoica Mariș.

„Medicul Constantin Blaj este un membru important al echipei medicale a SJU Deva, sper să fie în continuare alături de noi, alături de noul șef de secție. Sprijinul domniei sale este foarte important pentru Cardiologia de la Deva și pentru întregul spital. Calitatea sa profesională nu se șterge cu o greșeală administrativă”, a declarat, de asemenea, dr. Ștefan Lucian Miron, directorul medical al SJU Deva.

Sub coordonarea dr. Constantin Blaj, cardiologia intervențională de la Deva a înregistrat progrese importante, în 2023 fiind realizate în premieră proceduri medicale, inclusiv montare de stenturi, pentru 55 de pacienți.

„Colegii noștri, medici și asistenți, sunt foarte frustrați. Pe lângă faptul că muncim, că finanțarea sistemului este precară, că nu avem întotdeauna medicamente, că avem deficit de personal și volumul de muncă este imens, suntem puși în fața unor astfel de situații. Dacă pacientul stă câteva minute la urgență, scoate telefonul și începe să filmeze. Ne străduim să ne facem datoria, primim pacienți de la toate spitalele din județ și, în acest context, apare o fostă pacientă care vine cu o astfel de poveste aberantă care ajunge la nivel național. Uitați-vă la ce s-a ajuns! Este nedrept pentru spital, pentru Deva și pentru județul Hunedoara”, a declarat dr. Emil Stoica Mariș.

CJ Hunedoara investește în modernizarea și dotarea SJU Deva

La SJU Deva, investițiile continuă după ce, în 2023 au fost finalizate lucrările de reparații capitale a căror valoare a depășit 100 de milioane de lei. Astfel, în prezent, după cum a informat președintele CJH, se află în execuție lucrările de extindere și modernizare a Unității de Primiri Urgențe și a laboratorului de Radiologie. De asemenea, proiectele finanțate din fonduri europene, presupun și ample dotări cu aparatură medicală de ultimă generație.

„În calitatea mea de președinte îi felicit pe cei care își fac datoria. Doctorul Constantin Blaj a făcut lucruri deosebite la Secția de Cardiologie unde s-au înregistrat premiere medicale în 2023, însă un eveniment de acest gen afectează imaginea SJU Deva. Felicit medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Deva pentru efortul lor pentru că suntem cu toții conștienți că investițiile noastre trebuie dublate de efortul cadrelor medicale. Am transformat acest spital radical și nu ne vom opri aici, indiferent de numărul sau de intensitatea atacurilor care, știm, se vor înmulți în acest an electoral”, a concluzionat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Printre proiectele care vor fi implementate de CJ Hunedoara la SJU Deva se numără construcția de noi spații de spitalizare, amenajarea unui heliport și construcția unei secții noi de Oncologie și tratament oncologic (radioterapie).

Președintele CJH, Laurențiu Nistor, care este și președinte al Organizației județene a PSD Hunedoara avertizează că, în lipsa altor argumente de dezbatere politică și electorală, mulți dintre competitorii politici ai PSD în  județul Hunedoara lansează tot felul de ”petarde”, prin subiecte de presă fabricate, menite să discrediteze activitatea conducerii administrației județene și a liderilor PSD care se bucură, în opinia sa, de cea mai mare încredere din partea cetățenilor județului Hunedoara. ”Suntem convinși că, în acest an electoral, numărul și dimensiunea dezinformărilor vor crește exponențial și că atacurile direcționate spre administrația județeană se vor înteți. Lupta electorală începută deja nu va afecta însă activitatea Consiliului Județean Hunedoara care, indiferent de originea acestor atacuri, își va duce la îndeplinire toate angajamentele și toaformările și intoxicările din mediul public, iar hunedorenii, avem încredere, știu să facă diferența”, a mai precizat Laurte proiectele pe care le implementează. Faptele vor fi întotdeauna mai puternice decât dezinențiu Nistor, președintele CJH și liderul social-democraților din județul Hunedoara.