Cristian Resmeriță (PSD): ”Complexul Energetic Valea Jiului nu a produs nimic în prima lună de funcționare!”

Cristian Resmeriță (PSD): ”Complexul Energetic Valea Jiului nu a produs nimic în prima lună de funcționare!”

Continuitatea sectorului minier și termoenergetic din Valea Jiului este clamată de ani buni, iar înființarea noului Complex Energetic Valea Jiului a fost anunțată ca un triumf al clasei politice aflate la guvernare, în buna funcționare a acestuia punându-și toate speranțele nu doar familiile celor puțin peste 2000 de angajați, ci și întreaga comunitate a Văii Jiului.

Numai că, așa cum a aflat senatorul Cristian Resmeriță, în urma unei interpelări adresate Ministeriului Energiei la finalul anului 2023, situația economică a CEVJ, deși este una bună în prezent, ca urmare a infuziei de capital prin ajutor de stat acordat de Guvern, anunță deja un posibil nou dezastru financiar, dacă nu vor fi luate urgent măsuri. Aceasta este concluzia la care a ajuns senatorul social-democrat Cristian Resmeriță, care a prezentat situația ”de facto” a Complexului Energetic Valea Jiului, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 9 ianuarie 2024 la Petroșani.

Parlamentarul a reamintit faptul că CEVJ a luat ființă odată cu decizia asumată de Guvernul României, la numai o zi după vizita Premierului Marcel Ciolacu în județul Hunedoara, în toamna anului trecut și tot printr-o decizie adoptată de Cabinetul Ciolacu i-a fost alocat, la scurt timp, un ajutor de stat de 50 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 3 milioane de euro. ”Vă mărturisesc că, deși sunt un susținător al activității din minerit și energie în Valea Jiului, nici eu nu am crezut că statul român ne va mai da nu doar încă o șansă, ci și un sprijin financiar consistent pentru a pune pe picioare acest nou complex energetic atât de important pentru economia Văii Jiului, însă premierul Marcel Ciolacu a făcut acest lucru. În luna octombrie 2023 a fost aprobat și un ajutor de stat de 50 de milioane de lei, urmat de un altul, aprobat zilele acestea în Guvern, de încă 350 de milioane de lei. Acest ajutor de stat, pe care premierul României l-a acordat CEVJ, sunt bani din buzunarul nostru, al tuturor românilor. Sunt doarte mulți bani, peste 70 de milioane de euro, care trebuie cheltuiți, în opinia mea și cred a tuturor românilor, cu chibzuință și responsabilitate”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Ori, după cum a aflat senatorul de Hunedoara din răspunsul primit la interpelarea sa din partea Ministerului Energiei, tocmai aceste calități – chibzuință și responsabilitate – nu par să-i definească pe cei care conduc în prezent Complexul Energetic Valea Jiului. CEVJ nu a produs în prima lună de funcționare… nimic! Complexul a trăit doar din ajutorul de stat în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Mai mult, deși CEVJ a primit acest ajutor de stat de 3 milioane de euro, doar în luna octombrie 2023, conducerea complexului a cheltuit suplimentar încă 16 miliarde de lei. Mare parte a banilor s-au cheltuit pentru salarii, bonusuri și indemnizații pentru conducere, ceea ce cred că este foarte mult, în timp ce totalul investițiilor făcute de CEVJ în acest interval de timp este numai 48.000 lei, adică sub 10.000 de euro, ceea ce cred că este foarte puțin”, spune Cristian Resmeriță.

În opinia acestuia, în ritmul acesta, oricât de mulți bani ar pompa statul român, cu girul premierului social-democrat Marcel Ciolacu, conducerea exclusiv liberală a CEVJ nu-i va putea gestiona în mod corespunzător, nicidecum eficient. ”Deocamdată nu vreau să fac alte comentarii. Însă trebuie să atrag atenția asupra acestui aspect, pentru că e inadmisibil ca Valea Jiului să piardă și această poate ultimă șansă de a mai salva ce se poate salva din minerit și energie, la nivelul regiunii, din pricina unui management defectuos girat, la nivelul întregii structuri de conducere a CEVJ, de către PNL!”, a mai spus Cristian Resmeriță.

Acesta consideră, în același timp, că măsura deschiderii unui program de angajări pentru sectorul minier la CEVJ este una de bun augur, însă atrage atenția că și acest lucru trebuie făcut cu responsabilitate și, mai ales, cu totală transparență.