Top 9 VJ, primul summit montan din România lansează provocarea cuceririi vârfurilor montane ale Văii Jiului

Top 9 VJ, primul summit montan din România lansează provocarea cuceririi vârfurilor montane ale Văii Jiului

Pasionații de drumeții montane au, de pe acum, la dispoziție, provocarea primului și deocamdată singurului summit montan din România: Top 9VJ.

Ideea a pornit de la iubitorii de turism din Valea Jiului reuniți în cadrul Asociației Promontana și a fost materializată prin includerea ei în Ruta turistică ”Ținutul Momârlanilor”, inițiată și brevetată de CNIPT Uricani. Proiectul ”Top 9 VJ” presupune parcurgerea în ritm de drumeție a celor mai importante vârfuri ce înconjoară Depresiunea Petroșani – Valea Jiului, în decursului sezonului turistic de vară.

Sorin Inel, promotor al turismului în Valea Jiului și inițiator al proiectului Top9VJ

Astfel, după cum explică promotorul de turism Sorin Inel de la CNIPT Uricani, summitul TOP 9VJ va fi un circuit al înălțimilor Văii Jiului care poate fi relizat de orice iubitor al drumețiilor montane. ”Vârfurile munților ce înconjoară Ținutul Momârlanilor pot fi asemănate cu turlele unei cetăți (o cetate a momârlanilor, locuitorii arhaici ai Depresiunii Petroșani), iar pentru a vedea vestita depresiune a Jiurilor dintr-un unghi nou, participanții la TOP 9VJ au ocazia de a privi din înălțimea fiecărui vârf o altă parte din Ținutul Momârlanilor. Cele 9 vârfuri pot fi urcate în orice ce zi în care summitul este deschis, de preferat în zilele frumoase și senine. Cele nouă vârfuri se află pe teritoriile administrative ale localităților Văii Jiului: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani și pot fi parcurse și urcate pe traseele turistice montane care plecă din aceste localități”, spune Sorin Inel.

Practic, summitul montan Top9VJ invită iubitorii de munte să parcursă, într-un singur sezon, ascendiunea celor 9 vârfuri montane importante care înconjoară Depresiunea Văii Jiului, acestea fiind: Vârful Zănoaga Pietrii (1450 metri), Vârful Tenia (1674 metri), Vârful Tulișa (1792 metri), Vârful Straja (1868 metri), Vârful Oslea (1946 metri), Vârful Piatra Iorgovanului (2014 metri), Vârful lui Pătru (2130 metri), Vârful Custura (2457 metri) și Vârful Parângul Mare (2519 metri).

”Vorbim despre un summit montan deschis, care nu este o competiție, nu are un barem de timp și nu are o limită de vârstă. Ce trebuie să faci? Mai întâi te înscri în competiția Top9VJ pe situl https://visituricani.eu/  apoi, în perioada 1 Iunie – 1 Noiembrie, trebuie să atingi cele 9 vârfuri ce înconjoară Valea Jiului – Ținutul Momârlanior. Ai obligația de a face o poză cu tine pe fiecare vârf. Cu acestec imagini dovedești că ai parcurs integral traseu TOP 9VJ. Cele 9 imagini doveditoare îți aduc certificatul de succes al summitului Top9VJ, premiul, medalia, tricoul personalizat și înscrierea performanței tale pe pagina oficială a sumitului, dar și o serie de materiale promoționale oferite de CNIPT Uricani”, explică Sorin Inel.

Premierea ”absolvenților” primei ediții a summitului montan Top9VJ va avea loc la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Stațiunea turistică Uricani însă pentru participanții care nu vor putea ajunge fizic aici, dar au care depun pe site dovada parcurgerii cu succes a summitului montan, premiul poate fi transmis prin poștă.

Summitul montan Top9VJ se deschide în luna iunie 2024 și va fi lansat oficial la data de 1 iunie 2024. Preînscrierile vor începe însă de la 1 martie 2024, pe platforma online https://visituricani.eu/9vj.html Tot aici puteți găsi: Regulamentul complet de participare, fișa tehnică și hărțile traseelor disponibile pentru parcurgerea ascensiunii pe cele 9 vârfuri din jurul Văii Jiului.

TOP 9VJ se vrea a fi alternativa la înălțime a Rutei cultural turistice ”Ținutul Momârlanilor”  un proiect cultural turistic care se defășoară prin toate localitățile din Depresiunea Petroșani – Valea Jiului, de la Est la Vest (Peștera Bolii – Parcul de aventură Pârâul Negrului).TOP 9VJ va fi un circuit al înălțimilor Văii Jiului care poate fi relizat de orice iubitor al drumețiilor montane.

Dacă 2023 a fost un an al drumețiilor, al turismului pedestru, al cicloturismului, dar și al rutelor culturale în Valea Jiului – Ținutul Momârlanilor, anul 2024 va fi anul provocării. Succes tuturor iubitorilor de munte, în cursa primului summit montan al României!