Elveția elimină controalele actelor pentru români și bulgari în aeroporturi, aderând la decizia Uniunii Europene

Elveția a decis să elimine controalele actelor pentru cetățenii români și bulgari care călătoresc prin aeroporturile elvețiene, începând cu data de 31 martie 2024.

Această decizie vine în concordanță cu decizia luată de Uniunea Europeană, care a decis la sfârșitul anului trecut să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România, începând cu aceeași dată.

Prin această decizie, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări din Uniunea Europeană prin terminalele internaționale, ci vor putea folosi terminale speciale. Pașapoartele vor fi verificate doar la poarta de îmbarcare de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Elveția este o țară non-UE membră a Zonei Schengen, ceea ce înseamnă că cetățenii români și bulgari pot călători liber în țară fără a avea nevoie de viză. Cu toate acestea, până în prezent, aceștia erau supuși controalelor de frontieră la aeroporturile elvețiene.

Decizia Elveției de a elimina aceste controale este o recunoaștere a faptului că România și Bulgaria au îndeplinit criteriile de aderare la Spațiul Schengen.

Sursa – ziarulunirea.ro