Aviz favorabil în Comisia Tehnico-Economică a CNAIR pentru construcția nodului rutier Sântuhalm – Autostrada A1

Aviz favorabil în Comisia Tehnico-Economică a CNAIR pentru construcția nodului rutier Sântuhalm – Autostrada A1

Comisia Tehnico-Economică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat, astăzi, studiul de fezabilitate pentru realizarea nodului rutier Sântuhalm – Autostrada A1. Documentația deschide calea realizării unui proiect de mai mare anvergură inițiat de Consiliul Județean Hunedoara și finanțat de CNAIR, prin Programul Operațional Transporturi 2021-2027.

Nodul rutier Sântuhalm este amplasat la intersecția autostrăzii A1 (km 362+813) cu drumul comunal DC 129 și va asigura legătura directă spre municipiile Deva și Hunedoara.

Între timp, Consiliul Județean Hunedoara a parcurs deja câteva etape importante pentru realizarea proiectului „TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – A1”. Astfel, au fost realizate studiul de fezabilitate, nota conceptuală și tema de proiectare pentru realizarea infrastructurii de acces spre viitorul nod rutier al autostrăzii A 1.

Conexiunea cu autostrada traversează teritoriul a patru UAT-uri (Hunedoara, Deva, Simeria și Hărău) și suprapune 9,3 kilometri din actualul drum județean 687 până la intersecția cu DN7, arteră care trebuie modernizată și adusă la standardul de drum TransRegio. Pentru a doua parte a legăturii se propune un nou drum de legătură de 4,45 km, care pornește din zona intersecției de la Sântuhalm, la care se adaugă un pod peste calea ferată și un pod nou peste Mureș în dreptul comunei Hărău.

În luna iulie 2023, Consiliul Județean Hunedoara și CNAIR au încheiat un parteneriat în vederea realizării obiectivului de investiții TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – Autostrada A1.

Viitorul drum cu patru benzi de circulație (2 benzi pe sens) va asigura conectivitatea cu Autostrada A1, reducerea timpilor de călătorie și creșterea siguranței rutiere. De asemenea, legătura directă cu autostrada va contribui la creșterea calității vieții din municipiul Hunedoara și localitățile limitrofe prin atragerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă.

Potrivit celor comunicate de CNAIR, alături de nodul de la Sântuhalm, vor mai fi construite alte două noduri de legătură cu A1 în județul Timiș, la Bethausen și Recaș.