Ministrul Familiei, Natalia Intotero reprezintă România la dezbaterile privind ”Statutul Femeii” la ONU

Ministrul Familiei, Natalia Intotero reprezintă România la dezbaterile privind ”Statutul Femeii” la ONU

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, a participat la lucrările Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68), care au demarat luni, 11 martie, la New York.

Ziua de luni a început cu mic-dejun de lucru alături de miniștri statelor membre UE și comisarul european Helena Dalli, unde reprezentanții țărilor europene au schimbat idei și exemple de bune practici în domeniul egalității de șanse și a încurajării promovării femeilor în poziții cheie pentru procesul decizional al fiecărei țări .

Apoi, ministrul Natalia-Elena Intotero a participat, împreună cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la ONU, domnul Cornel Feruță, la deschiderea celei de-a 68-a reuniuni a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW68).

Evenimentul reprezintă cea mai mare întâlnire anuală a ONU privind egalitatea de gen și abilitarea femeilor, ediția din acest an având ca temă prioritară, „Accelerarea realizării egalității de gen și a împuternicirii tuturor femeilor și fetelor prin abordarea sărăciei și consolidarea instituțiilor și finanțării cu perspectivă de gen”. La lucrări, care au fost deschise de către secretarul general al ONU, António Guterres, participă miniștri și demnitari de rang înalt din aproape 100 de țări din întreaga lume.

“Mă bucur că începând din acest an România va face parte din Comisia pentru Statutul Femeii, în calitate de membru deplin, în contextul în care una dintre principalele priorități ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului o constituie promovarea drepturilor femeilor și ale fetelor. Va fi o ocazie pentru țara noastră de a face schimb de experiență cu alte țări care au implementat politici publice, măsuri și programe prin care au redus discriminarea între femei și bărbați și au încurajat egalitatea de șanse în toate domeniile”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero.

După lucrările din prima zi a reuniunii, ministrul român al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a avut mai multe întâlniri bilaterale cu omologi din alte țări care de asemenea fac eforturi și implementează politici publice pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați.

O întâlnire deosebit de importantă a fost cu doamna Paulina Brandberg, ministrul pentru egalitatea de gen al Suediei, care a înregistrat rezultate spectaculoase în ceea ce privește măsurile legislative, proiectele și programele pe care le-a dezvoltat pentru a încuraja egalitatea de șanse între femei și bărbați. Domnia sa a apreciat eforturile pe care România le face în acest domeniu și a împărtășit politicile publice pe care țara sa le-a implementat pentru sprijinirea egalității de șanse.

De asemenea, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut discuții bilaterale cu domnul Fernando Elisio Freire, ministrul Familiei, Incluziunii și Dezvoltării Sociale din Republica Capului Verde, doamna Claudine Aoun, președintele Comisiei Naționale a Femeilor Libaneze, dar și cu doamna Cindy Quesada, ministrul pentru Statutul Femeii din Costa Rica. Cu toții au remarcat progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu și consideră țara noastră un model de urmat cu privire la politicile publice implementate.

Ziua s-a încheiat cu o întrevedere bilaterală cu doamna Kitty van der Heijden, director executiv al UNICEF, cu care demnitarul român a discutat despre buna relație de colaborare care există între Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și UNICEF România, o echipă extraordinară condusă de Anna Riatti.

În cea de-a doua zi de lucrări demnitarul român a susținut discursul național, pe parcursul căruia a  reiterat angajamentul și determinarea României în ceea ce privește eliminarea discriminării faţă de femei şi adoptarea măsurilor legislative și a altor măsuri necesare pentru eliminarea acestei discriminări sub toate formele şi manifestările ei. Doamna ministru a subliniat faptul că instituția pe care o conduce dezvoltă politici și proiecte în acest domeniu prin intermediul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați. În plus, ministrul român a vorbit despre eforturile pe care țara noastră le face pentru a încuraja accesul femeilor la procesul decizional și pentru a implementa directivele UE referitoare la transparența salariilor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

De asemenea, ministrul român a susținut discursuri  și în cadrul mesei rotunde organizate pe tema bunelor practici pentru întărirea instituțiilor și maximizarea finanțării programelor pentru egalitatea de șanse și promovarea femeilor în procesul decizional, dar și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul lucrărilor din cea de-a doua zi, Natalia Intotero a avut plăcuta surpriză de a o cunoaște pe Véronique Tognifodé Mewanou, Ministrul Afacerilor Sociale și Micro-Finanțelor din Benin, care este de origine română și vorbește fluent limba română. Domnia sa a promis că în vara acestui an ,când își va vizita rudele din România, va efectua și o vizită de lucru la sediul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Cea de-a doua zi a lucrărilor CSW68s-a încheiat cu prezența la evenimentul la nivel înalt al Organizației Internaționale a Francofoniei.