Standarde occidentale la URGENȚA Spitalului din Deva după finalizarea investițiilor realizate de CJH

Standarde occidentale la URGENȚA Spitalului din Deva după finalizarea investițiilor realizate de CJH

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva a fost modernizată, extinsă și dotată la standarde înalte, printr-un proiect derulat de Consiliul Județean Hunedoara, finanțat din fonduri europene nerambursabile. În urma acestei investiții, SJU Deva este beneficiarul uneia dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din țară.

Evenimentul inaugural a avut loc în prezența președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a numeroși consilieri județeni, a directorului Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, precum și a conducerii spitalului. La festivitate au mai luat parte parlamentari de Hunedoara, membrii unității de implementare a proiectului din cadrul CJ Hunedoara, reprezentanții constructorului și ai proiectantului, cadre medicale și reprezentanții presei locale.

În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte NESTOR, Episcopul Devei și Hunedoarei, împreună cu protopopul Devei și preotul slujitor la unitatea medicală au oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor și de sfințire a noii construcții, îndemnând cadrele medicale și pe reprezentanții autorităților județene să sporească lucrurile bune realizate în folosul oamenilor. 

Președintele Laurențiu Nistor, artizanul modernizării spitalului din Deva 

„Sunt mândru de cum arată noua Urgență a Spitalului Județean de Urgență Deva. Sunt mulțumit că am obținut acest proiect pe fonduri europene și că astăzi avem ocazia să vi-l prezentăm. Am avut încredere că vom putea realiza acest obiectiv și am demonstrat că știm să gestionăm eficient fondurile atrase de Consiliul Județean Hunedoara. Mulțumesc ADR Vest pentru tot sprijinul acordat pe durata implementării proiectului. Echipa condusă de directorul general Sorin Maxim a fost alături de noi și am găsit înțelegere atunci când am venit cu propuneri de îmbunătățire a soluțiilor tehnice. Mulțumesc echipei din cadrul CJ Hunedoara care s-a ocupat îndeaproape de bunul mers al proiectului. Mulțumesc proiectantului, mulțumesc constructorului pentru cum a lucrat, dar nu vă ascund faptul că am verificat periodic șantierul de aici. Această unitate are, de acum, și o sală de așteptare pentru aparținători. Fiecare spital din România ar trebui să aibă așa ceva, este un semn de civilizație și de respect pentru oameni. De acum încolo, depinde de cadrele medicale ca UPU Deva să fie recunoscut pentru profesionalism și pentru calitatea actului medical”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

De altfel, la inițiativa actualului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, în 2009 a demarat proiectul de reparații capitale, finalizat în 2023, în valoare de peste 100 de milioane de lei. De asemenea, tot urmare a implicării sale, SJU Deva a fost dotat cu un aparat RMN și un angiograf. 

ADR VEST: URGENȚA de la Deva, un proiect-exemplu 

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat că modernizarea UPU Deva este un proiect-exemplu pentru Regiunea Vest și pentru întreaga țară. 

„Este un exemplu de bune practici, de a investi bani europeni și nu doar de a-i cheltui. Este o mare diferență. Spitalul din Deva este cel mai important nod medical situat în apropierea autostrăzii A1, iar toate modernizările care se fac sunt în beneficiul pacienților. Îl felicit pe președintele Laurențiu Nistor și echipa sa pentru implementarea cu succes a acestui proiect și vă asigurăm de întreg sprijinul nostru în implementarea celorlalte proiecte”, a declarat Sorin Maxim. 

Peste 50.000 de pacienți pe an la UPU Deva 

„UPU Deva este cea mai grea secție din spital. Aici ajung, anual, 50.000 de pacienți, dintre care jumătate se internează. Secția nouă beneficiază de aparatură performantă, de dotări de ultimă oră, de circuite bine puse la punct, ceea ce poate avea impact pozitiv asupra timpului de așteptare”, a completat managerul SJU Deva, dr. Emil Stoica-Mariș.   

Spațiul noii Urgențe are o structură formată din parter și etaj. La parter există triaj, cameră pentru urgențe minore, cameră pentru resuscitare, spații de decontaminare, cabinet pentru urgențe ortopedice, spații pentru monitorizare pacienți, precum și sala de așteptare pentru aparținători, aceasta din urmă realizată în cadrul celui de-al doilea proiect. Există un spațiu destinat urgențelor pediatrice, dotat cu circuit separat, precum și cabinete pentru personalul medical. 

Valoarea obiectivului de investiții „Modernizare, extindere și dotare Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Deva” se ridică la circa 10 milioane de lei. Pentru lucrările executate au fost alocate 9.093.467,11 lei, iar pentru achiziția de echipamente medicale și mobilier s-au alocat 778.236,20 lei.  Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 și bugetul propriu al Consiliului Județean Hunedoara. 

Spații administrative, din bugetul propriu 

Prin realizarea acestei investiții, spațiul destinat UPU Deva a fost modernizat, extins, reorganizat și funcționalizat astfel încât să poată fi asigurată activitatea medicală de urgență în condiții optime și de eficiență maximă. Totodată, Consiliul Județean Hunedoara a derulat, în paralel, și un proiect de extindere și etajare corp extins UPU Deva, având ca destinație spații de birouri pentru administrația spitalului. Acest proiect, în valoare de peste 6,5 milioane de lei, a fost finanțat integral din bugetul propriu al CJ Hunedoara.