Orga bisericii romano-catolice “Sfânta Varvara” a răsunat din nou, cu ocazia Vigiliei Pascale de la Petroșani

Orga bisericii romano-catolice “Sfânta Varvara” a răsunat din nou, cu ocazia Vigiliei Pascale de la Petroșani

Recent restaurată, orga Bisericii romano-catolice “Sfântă Varvara” a răsunat din nou, cu ocazia Vigiliei Pascale, cu prilejul sărbătorii creștine a Învierii Domnului, atunci când, așa cum se sune, totul revine la viață.

După 3 luni de reparații capitale, efectuate de meșterul constructor de orgi Pap Zoltán de la Odorheiu Secuiesc, orga a redevenit funcțională și îi va încânta pe credincioși și în zilele următoare.

“Orga din Petroșani a fast construită inițial de meșterul constructor de orgi József Angster în Pécs în 1887, ca opus 107; era o orgă mecanică, având 12 registre. Mai târziu a fost refăcută pentru sistemul pneumatic, o inovație pe atunci. Această transformare a fost realizată de fabrica Wegenstein din Timișoara Simplu și pe înțeles, în sistemul pneumatic, clapa apăsată nu eliberează aer pentru sunet, ci blochează aerul, funcționează prin vacuum. Din păcate, acest sistem nu a funcționat bine. Există orgi care supraviețuiesc de la începutul anilor 1700 care au fost modernizate cu un sistem mecanic și care funcționează și astăzi. Sunt multe probleme și la această orgă din Petroșani care ne-au făcut să decidem să o readucem la starea inițială, construită de Angster în forma sa originală, mecanică, două manuale, pedale, 17 registre, cu 1.089 tuburi”, a precizat meșterul de orgi Pap Zoltán.

Părintele Ciprian Șcheianu, dar și întreaga comunitate de credincioși romano-catolici din Petroșani mulțumesc meșterului Pap Zoltán si echipei acestuia pentru munca profesionistă în restaurarea acestui minunat instrument muzical, precum și Secretariatului de Stat pentru Culte – pentru sprijinul financiar care a completat donațiile venite din partea credincioșilor.

La Vigilia Pascală din noaptea de Înviere, orga de la Biserica romano-catolică ”Sf. Varvara” din Petroșani i-a încântat pe cei peste 500 de credincioși prezenți la slujbă, datorită măiestriei cantorului Mihai Schiffer Sándor, cel căruia credincioșii îu urează să le fie alături la claviatură vreme îndelungată și de acum înainte.

OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM!

Text și fotografii: Radu Tamási