La Orăștie se deschide Salonul expozițional „Omagiu Liviu Lăzărescu la 90 ani de la naștere”

La Orăștie se deschide Salonul expozițional „Omagiu Liviu Lăzărescu la 90 ani de la naștere”

Comunitatea prietenilor maestrului Liviu Lăzărescu organizează, la „Spațiul expozițional de la Moara Cetății” (fosta Sinagogă) din Orăștie, în perioada 4-9 aprilie 2024, o „Expoziție omagială Liviu Lăzărescu, la 90 de ani de la naștere”. Evenimentul reunește lucrări are valorosului artist plastic român, din diverse colecții personale cum sunt cele ale profesorului Marin Florin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal” din Deva, ale familiei Filip din Orăștie, ale lui Mircea Zdrenghea sau ale jurnaliștilor Cornel Nistorescu și Dan Orghici.

Acesta din urmă  a precizat, pe pagina sa de socializare, că expoziția aduce un binemeritat omagiu unuia dintre membri de onoare ai comunității orăștiene și, în egală măsură, un valoros reprezentant al artei plastice din țara noastră, cunoscut printre altele ca fiind și ”portretistul Papei Francisc”.

”Pictorul, scriitorul, profesorul universitar Liviu Lăzărescu s-a născut la 1 aprilie 1934, în satul Mărtinești, de lângă Orăștie, într-o familie de agricultori cu stare, străbunicul «„Moșu Adam” care fusese „ajutor de primar” la vremea lui – ceea ce nu era puțin lucru într-o țară aflată sub împărat străin», iar bunicul Ion Lăzărescu „Tata bătrân” fusese fruntaș Țărănist. După absolvirea școlii în satul natal, a urmat cursurile Liceului „Decebal” din Deva. Încă din timpul studiilor liceale, a fost prigonit de către comuniști, din cauza faptului că tatăl său organizase o celulă de rezistență anticomunistă și era încarcerat la Aiud. Astfel, s-a văzut nevoit să lucreze la Combinatul Siderurgic Hunedoara, până în anul 1956, când era admis la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, în clasa marelui Profesor Corneliu Baba, căruia i-a devenit discipol, asistent și prieten de o viață. De la absolvirea facultății, începând cu anul 1963 și până în 2007, timp de 44 de ani, a îndrumat tot atâtea generații de tinere talente, la catedra Secției de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, parcurgând toate treptele didactice universitare, de la Preparator și până la „Profesor Honoris Causa”. A elaborat și introdus în planul de învățământ universitar nu mai puțin de 4 cursuri, a ilustrat o prodigioasă activitate științifică, prin publicarea unor cărți din domeniul artei (manuale după care se învață și astăzi), articole, eseuri, recenzii și prefețe în reviste de specialitate, dar și pe lungimile de undă ale „Radio România”. A efectuat călătorii de studii în: Germania, Italia, Franța, Israel, Bulgaria și Rusia. Inconfundabilele lucrări picturale ale maestrului Liviu Lăzărescu sunt cunoscute și apreciate, atât în țară, cât și peste hotare, grație multiplelor expoziții. Ca membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, valoarea și excelența i-au fost recunoscute, prin acordarea unor distincții precum „Ordinul Meritul Cultural”, „Ordinul Meritul pentru Învățământ”, „Profesor Honoris Causa” al Academiei Naționale de Arte București, „Cetățean de Onoare” al Comunei Mărtinești și al Municipiului Deva din județul Hunedoara”, a scris jurnalistul Dan Orghici.

Prof. Univ. dr. Titus Vîjeu,  aprecia, la rândul său, în textul de copertă al Catalogului „Expoziţiei retrospective Liviu Lăzărescu” ce a avut loc la Palatul Parlamentului României, sala Constantin Brâncusi, la 5 ianuarie 2017, că ”mai mult ca sigur, în timp, florile lui Liviu Lăzărescu vor fi aşezate-lângă cele ale lui Ştefan Luchian, peisajele sale vor fi comparate cu cele ale lui Ion Andreescu, iar portretele cu cele semnate de Nicolae Grigorescu. Toate, raportate însă la noua vibraţie a modernismului.”

Expoziția de artă plastică „Omagiu Liviu Lăzărescu la 90 ani de la naștere” este deschisă publicului iubitor de artă, până în data de 9 aprilie 2024 și poate fi vizitată gratuit în spațiul expozițional de la fosta Sinagogă din Orăștie.

Acest eveniment nu este unul singular pe agenda culturală a municipiului Orăștie din luna aprilie. După cum a informat jurnalistul Dan Orghici, în această localitate vor mai avea loc o serie de activități culturale, în perioada următoare, după cum urmează:

  • Între 11 – 31 april 2024 „Omagiu Aurel Nedel la 10 ani de la trecerea în eternitate”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea maestrului de către istorici și pictori consacrați, prezentarea simpozionului (ultim susținut de maestru în Sinagogă) „Despre frumosul și urâtul în artă”, închiderea galeriei cu „Povești din Orăștie”, proiecție de fotografii vechi și dezbatere despre zonele prezentate.
  • Între 28 aprilie – 6 mai, „Profesorul meu de desen, In memoriam Gavril Tengheru”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea maestrului de către istorici și pictori consacrați, „Povești din Orăștia domnului profesor”, discuție dezbatere despre domnia sa.
  • Între 9 – 20 mai „Artista Elena Bianu, pictor, grafician”, expoziție de artă plastică, pânzele expuse aparțin unor colecționari din Orăștie și nu numai, prezentarea artistei dar și a celei ce a fost profesoara Elena Bianu, prezentări de carte, închiderea galeriei cu „Povești din Orăștie”, proiecție de fotografii vechi și dezbatere despre zonele prezentate.
  • 25 mai „Locuri, case, oamenii – Povești din Orăștie”, proiecție de fotografii vechi și dezbatere despre zonele prezentate.