Remarcabilul prof.univ.dr. Septimiu Krausz a trecut în eternitate!

Remarcabilul prof.univ.dr. Septimiu Krausz a trecut în eternitate!

Personalitate de prim rang a educației și culturii din Valea Jiului, reprezentant de seamă al școlii de învățământ superior de la Petroșani, primul lider al democrației post-revoluționale din municipiul Petroșani și cetățean de onoare al acestei localități, prof.univ.dr. Septimiu Krausz a trecut în eternitate.

În vârstă de 86 de ani (născut în 11 noiembrie 1938, la Baia Mare), prof.univ.dr. Septimiu Krausz și-a pus amprenta personalității sale remarcabile îndeosebi asupra învățământului superior, ca fondator și conducător al Catedrei de Sociologie de la Universitatea din Petroșani. Cu o activitate de peste o jumătate de secol în  domeniul academic, prof.univ.dr. Septimiu Krausz este cunoscut ca fiind omul care a reușit, în anii grei ai comunismului, să câștige bătălia cu sistemul, în 1978 când după interzicerea predării Sociologiei la nivel academic, Universitatea din Petroşani a fost singura instituţie de învăţământ superior din ţară unde sociologia a continuat să fie predată studenților. Este considerat ca fiind cel mai valoros sociolog din județul Hunedoara și unul dintre cei mai renumiți din țara noastră. Este fondator al Institutului Social Valea Jiului și important lider politic al anilor 90.

Prof.univ.dr. Septimiu Krausz s-a remarcat în viața publică și prin curajul manifestat în decembrie 1989 dar și în primii ani ai fragilei democrații reinstaurante atunci în România, fiind deținător al titlului de luptător pentru victoria Revoluției Române din 1989. De altfel, prof.univ.dr. Septimiu Krausz a fost primul lider al administrației locale de la Petroșani, instalat de mișcarea revoluționară în decembrie 1989 la conducerea Primăriei din Petroșani, unde a avut un rol esențial în schimbările politice care au avut loc în acea vreme. Pentru o scurtă perioadă de timp, a reprezentat Valea Jiului și în primul Parlament al României, ales în 1990, fiind deputat FSN în legislatura 1990-1992.

După acești doi ani de activitate în prim-planul scenei publice, prof.univ.dr. Septimiu Krausz s-a restras din viața politică, dedicându-se exclusiv carierei academice, ca profesor universitar, șef al Catredrei de Sociologie de la Facultatea de Științe a Universității din Petroșani și conducător de doctorat în domeniul Sociologiei, până la ieșirea sa la pensie.

Pentru întreaga sa activitate academică și în serviciul public, prof.univ.dr. Septimiu Krausz a fost distins, în 2017, cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Petroșani, la inițiativa primarului Tiberiu Iacob Ridzi.

Prof.univ.dr. Septimiul Krausz a trecut în eternitate în data de 11 aprilie 2024, numele său fiind așezat la loc de cinste în cartea de istorie a comunității noastre locale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!