Centenarul veteranului de război Tudor Gheorghe din municipiul Lupeni

Centenarul veteranului de război Tudor Gheorghe din municipiul Lupeni

Emblematic cetățean de onoare al municipiului Lupeni, veteranul de război Tudor Gheorghe a fost sărbătorit, la aniversarea vârstei de 100 de ani, nu doar de familie, ci de întreaga comunitate locală a municipiului Lupeni, după ce primarul Lucian Resmeriță a ținut să-i fie alături la acest eveniment despre care spune că face parte din rândul celor mai emoționante din viața comunității pe care o conduce.

”Este o mare bucurie că putem împărtăși bucuria unui astfel de moment cu distinsul nostru veteran de război Tudor Gheorghe, care a împlinit vârsta de 100 de ani, cu atât mai mult cu cât dumnealui este un om cu care comunitatea noastră se mândrește nespus. Nu există emoție mai mare, decât să stai în fața unui astfel de OM și să îi asculți poveștile și să le înțelegi mesajul, pentru că acest om reprezintă o lecție vie de istorie a ultimului secol, un model de înțelepciune și curaj, de credință neclintită și cumpătare. Îi dorim încă mulți ani alături de familie și de comunitatea noastră și am ținut să-i transmit și personal aceste gânduri, la aniversarea Centenarului său de viață”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Acesta i-a înmânat veteranului  lupenean Tudor Gheorghe, cu prilejul aniversării celor 100 de ani viață, o ”Diplomă de excelență” și o ”Plachetă aniversară”, ce întregesc panoplia distincțiilor care i-au fost transmise acestuia, an de an, cu prilejul Zilei Eroilor, în semn de adânc respect cuvenit unui veteran de război, dar și unui om al cărui reper moral, civic și național este un exemplu de caracter, de patriotism și de noblețe, un model pentru generații și generații întregi.

Ultimul veteran de război din comunitatea Lupeniului, Tudor Gheorghe, ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, s-a declarat onorat de atenția autorităților locale și a tuturor celor veniți să-l sărbătorească la Centeran. În scurta sa alocuțiune, acesta a întors celor prezenți gândurile bune și urările de sănătate și viață lungă, dar a reamintit, pe scurt, așa cum a făcut-o de fiecare dată la întâlnirile publice, parcursul său de militar, de combatant în cel de-al doilea război mondial, atât pe frontul de Est, cât și pe cel de Vest. ”Nu am făcut altceva decât să-mi fac datoria față de țară. Atunci când mareșanul Ion Antonescu a dat ordinul ”Ostași, vă ordon treceți Prutul !” n-am ezitat nici o clipă și alături de camarazi am ajuns până la Odesa. După schimbarea frontului, în august 1944, am făcut parte din trupele Armatei Române care a luptat pentru înfrângerea Germaniei hitleriste și am luptat pe acest front până dincolo de Munții Tatra, în Cehoslovacia și în Polonia. Le mulțumesc celor care astăzi încă se gândesc la noi și ne onorează”, a spus veteranul Tudor Gheorghe.

La sărbătoarea centenară a veteranului de război Tudor Gheorghe, acesta a fost onorat și cu o distincție aniversară și din partea Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, distincție care i-a fost înmânată acestuia chiar de către președintele filialei județene Hunedoara, apreciatul patriot Ioan Dorel Șchiopu.

Ne alăturăm și noi celor care, onorați de a-l fi cunoscut pe acest emblematic cetățean de onoare al Lupeniului și al Văii Jiului, avem bucuria de a-i spune astăzi: ”La mulți ani!”