Simpozion cu dezbateri de idei privind ”Rolul învățământului superior și al cercetării științifice în consolidarea socio-culturală și economică a Văii Jiului”

Simpozion cu dezbateri de idei privind ”Rolul învățământului superior și al cercetării științifice în consolidarea socio-culturală și economică a Văii Jiului”

Ediția a V-a a seriei de evenimente organizate la Petroșani sub genericul ”Multiculturalism în Valea Jiului” a reunit sâmbătă, 13 aprilie 2024 la Muzeul Mineritului din Petroșani o seamă de personalități ale vieții publice din Valea Jiului, reprezentanți ai mediului academic, științific, istoric, cultural și social din regiune, în cadrul unei dezbateri de idei centrate pe tematica rolului învățământului superior și al cercetării științifice în consolidarea socio-culturală și economică a Văii Jiului.

Organizatori ai acestui eveniment au fost și în acest an, la fel ca și la precedentele ediții, Asociația Orizontul Mistria 190-Petroșani, Universitatea din Petroșani și Muzeul Mineritului din Petroșani, cărora li s-a alăturat și Asociația Cheia de Bolta-Petroșani dar și INCD-INSEMEX Petroșani.

Contributorii acestei ediții și totodată autori ai volumului editat pe marginea tematicii abordate au fost conf.univ.dr.ing. Csaba LORINȚ, decanul Facultății de Minede la Universitatea din Petroșani și dr.ing. Sorin BURIAN, Șef Departament Securitatea Instalațiilor și Echipamentelor Antiexplozive din cadrul INCD INSEMEX Petroșani. Acestora li s-au alăturat  prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai RADU, rectorul Universității din Petroșani și dr.ing. George Artur GĂMAN, director general INCD INSEMEX Petroșani, conducătorii celor două instituții evocate la ceas aniversar cu prilejul celor 75 de ani de activitate.

De asemenea, din rândul vorbitorilor care au reliefat rolul învățământului superior și al cercetării științifice în consolidarea socio-culturală și economică a Văii Jiului, prof.univ.dr. Mircea BARON, reputat istoric, Marian BOBOC, scriitor și custode al Muzeului Mineritului, dar și dr.ing. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani sau ing. Bujor Bogdan.

Problematica ediției din acest an, pentru care au fost invitate să conferențieze aceste personalități importante din comunitatea științifică și culturală a Văii Jiului, deși nu a fost una dedicată în mod explicit evocării vreunei minorități din rândul celor care au dominat timp de peste un secol și jumătate pestrițul tablou etnic al zonei, vine într-un context aniversar extrem de bine definit, care aduce în atenție patru repere clare ce survin chiar în acest an sau care au caracterizat intervalul de timp al anilor în care simpozionul nu a mai fost organizat din pricina pandemiei, respectiv:

  • 75 de ani de învățământ superior la Universitatea din Petroșani (2023);
  • 75 de ani de la înființarea INCD INSEMEX Petroșani (2024);
  • 100 de ani de la atestarea documentară a Petroșaniului (2024);
  • 155 de ani de minerit industrial în Valea Jiului (2023).

Coordonator al acestui eveniment, conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinț apreciază că prin seria de conferințe „Multiculturalism în Valea Jiului”, Asociația Orizontul Mistria 190 îndeplinește total sau doar tangentează mai multe dintre obiectivele propuse, între care, în mod cert se regăsesc organizarea de studii, cursuri, întâlniri, dezbateri, seminarii, simpozioane, conferințe cu caracter permanent sau ocazional, în vederea promovării principiilor gândirii și eticii umaniste, valorilor, istoriei și tradițiilor locale, regionale și naționale, pentru protecția mediului înconjurător și conservarea și promovarea valorilor morale și culturale și cooperarea sau asocierea cu autorități ale administrației publice locale sau centrale.

Acesta a reamintit că la ediția inaugurală din anul 2016, care s-a desfășurat cu titlul generic „Lampa” evenimentul a avut pe de o parte rolul de a prezenta Asociația și obiectivele sale în fața opiniei publice ca membru activ al acesteia, iar pe de altă parte de a face o declarație de intenții și o poziționare a acestui tip de manifestări în panoplia celor dedicate multiculturalismului. Pentru edițiile ulterioare ale simpozionului, organizatorii și-au propus să evoce, rând pe rând, fie personalități ale diferitelor minorități din Valea Jiului, fie rolul acestor comunități la edificarea identității socio-economice și culturale ale spațiului geografic amintit.

Astfel, în anul 2017, prin tema „Sfânta Varvara”, organizatorii și-au propus să sublinieze exemplul de conviețuire și toleranță al Văii Jiului. Ediția anului 2018, an dedicat Centenarului Marii Uniri, a fost și ea una specială prin tema abordată: „Arc peste timp, un veac de reîntregire națională”, conferința reunind în Aula Magna din cadrul Universității din Petroșani peste 150 de participanți și numeroase oficialități locale și județene. Această a treia ediție a seriei de conferințe i-a adus în fața numerosului auditoriu pe reputatul istoric și profesor universitar, Dr. Mircea BARON, care a susținut prelegerea „1 decembrie 1918 și prezența reprezentanților Văii Jiului la Alba Iulia”, dar și pe cunoscutul actor, eseist, autor și regizor de teatru Dan PURIC care a susținut prelegerea cu titlul „Sub semnul centenarului Unirii”, acesta oferind și o sesiune de autografe și o prezentare în fața publicului petroșenean a volumului intitulat „Să fii român”.

A patra ediție a adus în fața opiniei publice, în anul 2019, o serie de „Personalități germane din Valea Jiului” evocate într-o lucrarea laborată de scriitorul Ioan Velica, președintele Ligii Scriitorilor din România – Filiala Petroșani.

Cea de-a a cincea ediție, planificată inițial pentru sfârșitul lunii martie a anului 2020, a fost amânată în mod repetat din pricina restricțiilor impuse de pandemie până în acest an, când organizatorii au decis reluarea evenimentului, care se bucură de atenție nu doar în mediul academic, ci și în general, în rândul opiniei pulice din Valea Jiului, interesată de seria dezbaterilor de idei care au în centrul atenției multiculturalismul regiunii Văii Jiului.