Campanie electorală cu iz de huliganism în Valea Jiului

Campanie electorală cu iz de huliganism în Valea Jiului

Cu toate că listele de candidați pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 conțin, în cea mai mare parte, numele unor oameni cunoscuți pentru apartenența lor la clasa intelectuală, bătălia politică din campania electorală cunoaște o serie de derapaje, iar vandalismul pare să fi devenit un instrument electoral tot mai des uzitat.

Mai mulți candidați implicați în procesul electoral acuză, de o vreme, situații în care le-au fost vandalizate autoturismele sau chiar că le-au fost incendiate garajele, situații în care panourile electorale și afișele sunt distruse, iar pe multe din grupurile de interacțiune de pe rețelele de socializare, promovarea programelor electorale a fost înlocuită cu neaoșe înjurături, la propriu, împotriva celorlalți candidați, mai cu seamă împotriva primarilor în exercițiu și a partidelor politicie angrenate în această campanie.

O situație și mai gravă este semnalată la Petroșani, de primarul Tiberiu Iacob Ridzi care arată că, după ce mai multe panouri electorale, clădiri publice sau pavele de pe domeniul public au fost vandalizate de susținători ai unora dintre competitorii săi politici și după ce o serie de acuzații nefondate și injurii la adresa sa și a familiei sale au fost răspândite în spațiul public, zilele trecute a fost vandalizat până și terenul de baschet, recent renovat, din Parcul Central ”Carol Schreter”, un loc preferat de sport și divertisment pentru tinerii din Petroșani.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că situația devine una de netolerat și face atrage atenția că vandalismul, distrugerea, huliganismul nu sunt politici de campanie electorală. ”Înțeleg că pentru contracandidații mei și suporterii acestora este dificil să-ți faci campanie electorală când nu ai nimic de spus, că nu poți să critici când nu este nimic de criticat, dar sub nici o formă nu este permis ca pentru o luptă electorală să te dedai la vandalisme doar pentru a creea teme de dezbatere și pentru a-mi aduce mie, ca primar, acuzații. Azi noapte a fost distrus terenul de baschet pe care l-am reamenajat recent în Parcul ”Carol Schreter”! Mă aștept ca acum să fiu acuzat că nu i-am asigurat și paza, așa cum contracandidați ai mei au spus și după ce am reclamat alte distrugeri ale domeniului public și afișajului electoral. Este cât se poate de clar că nu putem păzi fiecare nou obiectiv realizat în municipiul Petroșani și, pentru mine, este și mai clar că astfel de lucruri se petrec doar pe fondul campaniei electorale, care tinde să ia o turnură violentă, huliganică. Voi înainta o plângere penală la Poliție și Parchet și pentru aceste distrugeri, iar cei vinovați vor fi, până la urmă, prinși și pedepsiți. Le spun clar și răspicat celor care se dedau la astfel de acte de vandalism: Opriți-vă! Asta nu este campanie electorală, este huliganism! Și nu cu astfel de acte primitive, de barbarism, se câștigă alegerile”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, consternat de ceea ce se întâmplă la Petroșani în campania electorală.

Situații oarecum similare sunt constatate și la Vulcan, acolo unde consilierul local Daniel Lehăceanu a prezentat dovezi ale faptului că unii dintre susținătorii competitorilor politici ai PSD i-au incendiat garajele, după ce l-au amenințat public că vor recurge la gesturi extreme de acest fel. Și alți membri ai echipei conduse de primarul Cristian Merișanu spun că se confruntă cu situații similare, cu injurii și amenințări, venite în mod special prin intermediul rețelelor de socializare. Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, și el o țintă a atacurilor denigratoare, face apel la ignorarea unor astfel de manifestări huliganice și, printr-o postare publică, le cere candidaților PSD pentru alegerile locale și județene, dar și susținătorilor acestora din municipiul Vulcan să nu intre în nici un fel de conflict (nici măcar verbal) cu cei care lansează provocări în această perioadă electorală.

Este de așteptat ca, în ultimele două săptămâni de camapanie electorală, astfel de manifestări să ia amploare. Motiv pentru care instituțiile statului de drept abilitate trebuie să-și sporească atenția și să combată astfel de acțiuni care indubitabil nu au nimic în comun cu politica și cu procesul electoral democratic. Iar alegătorii nu-și doresc altceva decât lupte de idei și programe, nu injurii și lupte de stradă din partea taberelor politice angrenate în alegeri.