Perlă arhitectonică a Țării Hațegului, Castelul Nopcsa a fost redat de CJH în circuitul turistic și cultural

Perlă arhitectonică a Țării Hațegului, Castelul Nopcsa a fost redat de CJH în circuitul turistic și cultural

Castelul Nopcsa, unul dintre cele mai impresionante ansambluri arhitecturale din Țara Hațegului, a fost redat comunității după finalizarea investițiilor în reabilitarea acestuia, investiții realizate printr-un proiect derulat de Consiliul Județean Hunedoara, cu fonduri atrase prin PNRR.

Obiectivul cultural, istoric și turistic din localitatea Săcel, aflat pe teritoriul administrativ al comunei Sântămărie Orlea a fost dat în folosință luni, 3 iunie 2024, în prezența președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a consilierilor județeni și a reprezentanților aparatului de specialitate din cadrul instituției, la eveniment fiind prezenți, printre alții, Dumitru Oprean – primarul comunei Sântămărie Orlea, Costel Avram – administratorul public al județului Hunedoara, alți primari din localități ale Țării Hațegului ș.a.

După cum a arătat președintele CJH, Laurențiu Nistor în discursul său, pentru reabilitarea clădirii istorice aflată de zeci de ani în stare de degradare, Consiliul Județean Hunedoara a atras fonduri guvernamentale prin PNDL 2, dar a utilizat și fonduri din bugetul propriu. Valoarea investiției s-a ridicat la 11,5 milioane de lei.

„De astăzi, județul Hunedoara are un obiectiv istoric și turistic funcțional, un punct de atracție care merită vizitat, dar care va servi și întrunirilor cu caracter științific. Domeniul Nopcsa, pe care se află și alte clădiri de interes, este situat în Țara Hațegului, într-o zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice și rezervații științifice. Intenția noastră este aceea de a valorifica durabil Castelul și domeniul Nopcsa”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate și au vizat refacerea acoperișului, reparații interioare și exterioare, finisaje și restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural. La interior, unele dintre cele mai importante și de mare finețe lucrări au vizat refacerea Sălii Oglinzilor cu lambriuri din lemn, reparații la scara din fontă și balustrăzi, sablarea, completarea și vopsirea scării circulare din fontă, realizarea unui chepeng metalic și a scării metalice pentru acces în turn. La exterior, s-a recurs la refacerea completă a crenelurilor și a ornamentelor pereților.

În cadrul proiectului, a fost reabilitat și beciul din apropierea Castelului, a fost restaurată poarta masivă care asigură accesul pe domeniu și au fost refăcute toate împrejmuirile. De asemenea, a fost amenajat parcul domeniului și a fost construită o parcare pe latura estică.

Despre valoarea istorică, arhitecturală, culturală și turistică a Castelului Nopcsea a vorbit, la evenimentul inaugural reputatul istoric hunedorean prof.dr. Liviu Lazăr, care a evidențiat importanța acestui edificiu pentru județul Hunedoara, prezentând succint istoria acestei clădiri și istoria familiei nobiliare Nopcsea, ctitorii castelului.

”În 2018 a venit la mine domnul primar Oprean de la Sântămărie Orlea și m-a rugat să găsim o soluție pentru a nu lăsa acest castel să se ruineze. Eram la vremea respectivă deputat, atunci cân am demarat acest proiect. Soluția financiară pentru realizarea acestei investiții a venit câțiva ani mai târziu, când eram deja președinte al Consiliului județean Hunedoara și iată cu Dumnezeu a rânduit în așa fel încât și la inaugurarea acestui obiectiv să fiu tot eu cel care am această bucurie. Vreau să vă promit că vom găsi cea mai bună soluție pentruy a valorifica acest nou obiectiv turistic și cultural al județului Hunedoara pe măsură, iar pentru asta ne vom consulta cu academicianul Ion Bolovan, reputatul istoric de la Cluj, cu domnul prof.dr. Liviu Lazăr și cu colegii de la DGAMPT Hunedoara, care se vor ocupa de gestionarea activității de aici. Sunt deosebit de încântat de felul în care s-a transformat acest castel și vreau să-i felicit pe toți cei care au pus umărul pentru acest lucru: de la consilierii județeni care au aprobat investiția, la colegii din echipa de implementare a proiectului și până la fiecare dintre muncitorii care au lucrat aici”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Acesta a mai precizat că pe domeniul Nopcsa, Consiliul Județean Hunedoara are în implementare un alt proiect pentru care a obținut deja fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția în valoare de circa 300 de mii de euro vizează eficientizarea energetică și reabilitarea clădirii administrative aferente Castelului Nopcsa, iar în prezent se lucrează la proiectul tehnic.

Castelul Nopcsa a fost dat în administrarea DGAMPT Hunedoara iar acesta urmează să fie redeschis publicului în scurt timp, după completarea pieselor de mobilier necesare și a celorlalte dotări expoziționale aferente.