Deși cu votul „împotrivă” al parlamentarilor AUR, POT și SOS, ordonanța care aduce 800 de milioane de euro pentru Valea Jiului a fost adoptată în Senat

Deși cu votul „împotrivă” al parlamentarilor AUR, POT și SOS, ordonanța care aduce 800 de milioane de euro pentru Valea Jiului a fost adoptată în Senat

Senatorul hunedorean Cristian Resmeriță informează că, în ședința de plen de la începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat, cu votul parlamentarilor din arcul Coaliției guvernamentale (PSD, PNL, UDMR) cărora li s-au alăturat și cei de la USR, ordonanța de urgență prin care Guvernul a decis să aloce suma de 800 de milioane de euro (!!!) pentru activitatea Complexului Energetic Valea Jiului în următorii ani.

Chiar dacă actul normativ conține un titlu considerat de senatorul Cristian Resmeriță drept neinspirat, rod al unei excentricități poetice a funcționarilor din Ministerul Energiei, documentul este unul de bun augur nu doar pentru Complexul Energetic Valea Jiului, ci poate fi considerat drept unul de dezvoltare pentru întreaga regiune a Văii Jiului. „În urmă cu ceva vreme, Guvernul României a dat o Ordonanță privind instituirea cadrului legal privind acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic Valea Jiului pentru punerea în siguranță a minelor de cărbune necompetitive Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan. Este un lucru foarte bun pe care Guvernul l-a făcut pentru Valea Jiului, un gest fără comparație din punct de vedere valoric, pentru că noi nu am primit niciodată un ajutor financiar atât de mare, cifrat la 800 de milioane de euro, sumă care echivalează cu bugetul pe câțiva ani buni al tuturor administrațiilor locale din Valea Jiului”, spune senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta își exprimă în același timp nemulțumirea, chiar indignarea cu privire la atitudinea parlamentarilor AUR, POT și SOS care au votat împotriva acestui act normativ, fapt care echivalează, în opinia senatorului Resmeriță, cu un vot împotriva Văii Jiului. „Guvernul, prin coaliția de guvernare, oferă un ajutor extraordinar pentru Complexul Energetic Valea Jiului dar totuși, trebuie spus clar că AUR și POT au votat împotriva ordonanței, iar SOS s-a abținut. Iar pentru că aceste partide s-a dovedit că au susținători în Valea Jiului, eu cred că este foarte important ca oamenii să știe că AUR, POT și SOS nu au vrut ca acești bani să ajungă aici. Iar cei care i-au votat ar trebui să țină cont de asta !”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta arată că nu este prima oară când parlamentarii din arcul așa-zis suveranist au o astfel de dublă atitudine față de tot ceea ce ține de sectorul minier și energetic al Văii Jiului. „Vă aduceți aminte cum Simion și susținătorii săi stăteau în poartă la Mintia ca să nu se închidă termocentrala de acolo. La vremea respectivă, am crezut și eu că gestul lor este unul corect, pentru oameni. Apoi, când am depus un amendament în Parlament la Legea Decarbonării prin care ceream să nu fie fixat un termen pentru închiderea termocentralei de la Paroșeni, au votat împotrivă, consfințind și cu votul lor orizontul anului 2030 pentru închiderea uzinei de la Paroșeni. Tot așa au votat și împotriva acordării ajutorului de stat pentru susținerea minelor și atunci nu pot să mă întreb dacă oamenii aceștia sunt serioși atunci când declară că vor binele cetățenilor din Valea Jiului, dar voteaăz împotriva lor”, a mai spus Cristian Resmeriță, senator al PSD Hunedoara.

Cert este că, din fericire, sprijinul finciar de 800 de milioane de euro pentru CEVJ a fost în cele din urmă aprobat și banii urmează să ajungă deja la compania din Valea Jiului, pentru a asigura salariile angajaților, pentru a asigura funcționarea minelor și, așa cum își exprimă speranța senatorul Cristian Resmeriță, poate și pentru dezvoltare. „Din punct de vedere politic, guvernul și această coaliție și-a făcut datoria. Ce se va întâmpla cu acești bani, este de pe acum responsabilitatea celor de la conducerea CEVJ care este asigurată de colegii de la PNL. Mi-aș dori să văm ceva mai multă atitudine din partea acestora nu doar pentru a gestiona acești bani, ci pentru a face ceva în direcția dezvoltării companiei energetice. Aș vrea să-i văd și producând ceva, intrând pe piața energetică, mai ales că traversăm un context favorabil din acest punct de vedere, la nivel european și mondial, în care paradigma energetică se schimbă și minele pe cărbune redevin o resursă luată în calcul de tot  mai multe state europene”, arată senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta își exprimă chiar convingerea că România poate renegocia la nivel european, cu succes, inclusiv termenele pe care le știm astăzi cu privire la închiderea minelor și e de părere că acest lucru se va și întâmpla. Asta dacă nu cumva, AUR, POT și SOR vor spune „Nu!” și pentru aceasta.