După ce s-a bucurat de o primă lansare de maxim împact la București, expoziția de fotografii și albumul fotografic „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri”, realizat în cadrul proiectului național „România Stundent tur” sub sigla celui mai longeviv concurs național de artă fotografică „Fotogeografica”, proiect derulat de Casa de Cultură a Studenților din București, a avut parte de o lansare de gală și acasă, la Petroșani, în inima comunității care a inspirat acest proiect de excepție.
În Aula Magna a Universității din Petroșani, acolo unde a avut loc vernisajul expozițional și lansarea albumului „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” și-au dat întâlnire cu autorii minunatelor fotografii realizate pe aceste meleaguri, circa 200 de oameni veniți din toate localitățile Văii Jiului, în bună parte lideri și reprezentanți de seamă ai comunităților de momârlani, mândri de faptul că tradițiile, cultura și spațiul rural specific Ținutului Momârlanilor și-au găsit un binemeritat loc într-un astfel de proiect. Acestora li s-au alăturat un public entuziast, care a descoperit cu încântare, din nou, cât de frumoasă este Depresiunea Văii Jiului și cât de deosebite sunt comunitățile de momârlani și tradițiile acestora, reflectate în uimitoarele cadre fotografice surprinse de: Grigore Roibu, Dan Gavrilă, Sergiu Vințan, Gabriel Hotea, Dragoș Dula, Vasile Laurențiu Sorin, Tiberiu Feczko, Radu Tamási, Vlad Adrian Ursu, Ioan Oprișan, Ecaterina Bordaș, Claudiu Oros, Liviu Suciu, Marius Hardulea, Andrei Mureșan.
Gazda evenimentului, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani s-a declarat încântat de faptul că instituția pe care o conduce găzduiește această excepțională expoziție și i-a felicitat pe artizanii proiectului: „În primul rând, vă mulțumesc că ați ales să prezentați această expoziție și acest superb catalog aici, la Universitatea din Petroșani. Pentru noi, acest lucru înseamnă o dovadă în plus că instituția noastră nu este doar un important pol educațional din regiune, ci și un centru cultural important. Îi felicit pe toți cei care au lucrat la elaborarea acestui proiect care prezintă într-un mod atât de frumos, prin arta fotografică, regiunea Văii Jiului și sunt mândru de faptul că, printre expozanți se numără și absolvenți ai universității noastre. De asemenea, îl felicit pe profesorul Paul Bordaș pentru inițierea și dezvoltarea acestui proiect, dar și pe doamna Claudia Șandru ale cărei eforturi de a evidenția valorile Ținutului Momârlanilor sunt edificatoare și eficiente”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Acesta a mai precizat că expoziția de fotografii de la Universitatea din Petroșani rămâne, până la finalul anului universitar, expusă pe holul principal al instituției, astfel încât studenții de la facultățile componente dar și profesorii și studenții care vor veni, în zilele următoare, la simpozioanele naționale studențești care vor avea loc aici, precum și locuitorii din Valea Jiului care vor să o vizioneze să aibă această posibilitate.
Despre acest inedit proiect care promovează valorile autentice ale Ținutului Momârlanilor au vorbit, în același spirit apreciativ și scriitorul și etnologul dr. Dumitru Gălățan-Jieț, personalitate emblematică a comunităților de momârlani din Valea Jiului, Claudia Șandru – pasionatul și implicatul președinte al Asociație „Ținutul Momârlanilor” (aceștia fiind, de altfel, și semnatari ai celor două prefațe ale albumului) și subprefectul județului Hunedoara, Adrian David, el însuși reprezentant de seamă al aceste comunități etno-folclorice a Văii Jiului. Cu toții au evidențiat faptul că acest proiect are darul de a promova o imagine corectă a Ținutului Momârlanilor și a oamenilor care-l locuiesc, la nivel național și internațional.
O imagine care, așa cum a evidențiat în cuvântul său prof. Paul Bordaș, inițiatorul acestui proiect, nu face decât să așeze Țara dintre Jiuri la loc de cinste între celelalte „Țări ale Țării”. „Am descoperit împreună cu studenții laureați ai ediției de anul trecut a Concursului Fotogeografica și împreună cu extrem de talentații artiști fotografi din Valea Jiului acest ținut de poveste și am convingerea că, împreună cu aceștia, împreună cu toți cei care ne-au fost alături, am realizat unul dintre cele mai frumoase album din seria „Țările Țării” pe care le edităm prin programul România Student Tur. Cred că Ținutul Momârlanilor merită și trebuie să fie pus pe același piedestal cu Ținutul Maramureșului, cu Ținutul Bucovinei, cu Ținutul Olteniei de sub munte, cu Ținutul Dobrogei și cu celelalte ținuturi ale Hunedoarei, cu atât mai mult cu cât aici este inima României și aici trăiesc oameni minunați, cu tradiții și folclor ale căror rădăcini coboară până în vremnea dacilor, iar cadrul natural și zestrea etno-folclorică sunt de excepție. Le mulțumesc artiștilor fotografi cu care am lucrat câteva luni bune la materializarea acestui proiect, îi mulțumesc Claudiei Șandru și Asociației „Ținutul Momârlanilor” pentru tot sprijinul, domnului Emil Părău, domnului Dumitru Gălățan Jieț și tuturor celor care au fost parte esențială a succesului acestui proiect”, a spus prof. Paul Bordaș.
Pentru ca evenimentul cultural prilejuit de lansarea albumului și vernisarea expoziției de fotografii „Ținutul Momârlanilor – Țara dintre Jiuri” să fie și unul însoțit de atmosfera specifică a comunității pe care a prezentat-o, tinerii voluntari ai Asociației „Ținutul Momârlanilor” au venit nu doar îmbrăcați în frumoasele straie populare ale localnicilor, ci și aducând cu ei spiritul folcloric al acestora, prin recitalurile artistice de excepție prezentate de Roberta Maxer, Antonia Moraru și Adrian Dănesc.
În plus, evenimentul a fost dublat și de vernisajul unei impresionante expoziții de artă plastică, în care picturile artistei Mihaela Danciu expuse pe simezele expoziției intitulate „Atemporal” prezintă, la rândul lor, în tablouri pline de inspirație și emoție, viața oamenilor din lumea arhaică a momârlanilor Văii Jiului. Asupra acestei expoziții, care poate fi vizitată în perioada următoare la Universitatea din Petroșani, vom vorbi însă într-un articol dedicat acestui subiect.
Fotografii de Dan Gavrilă și Vasile Laurențiu Sorin