La Hunedoara a fost lansat oficial marți, 20 mai 2025, proiectul „Tineret pentru viitor”, o inițiativă strategică a Primăriei Municipiului Deva, derulată în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara.
Cu o finanțare de aproximativ 2 milioane de euro, proiectul urmărește să sprijine 1.580 de copii și tineri din municipiu în tranziția către piața muncii și să prevină riscul excluderii acestora din educație, formare sau angajare. Proiectul este derulat in județul Hunedoara pe perioada a 35 luni, in intervalul 1 mai 2025 – 31 martie 2028.
„Prin implementarea acestui proiect ne propunem dezvoltarea unei rețele de suport pentru tinerii din județul Hunedoara, care să furnizeze o paletă complexă de servicii ce includ activități de informare, consiliere, orientare în carieră, dezvoltarea competențelor cheie si a competențelor transversale, activități cultural-educative și de implicare proactivă a tinerilor, cu scopul de a facilita tranziția pe piața muncii și prevenirea apariției situației de NEETs”, a declarat Georgeta Angelica Tomuța, director executiv al AJOFM Hunedoara.
Obiectivul general al acestui proiect, finanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare, Prioritate: 2. Valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii (Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor) îl constituie facilitarea tranziției pe piața muncii și prevenirea apariției situației de NEETs pentru 1580 copii și tineri, prin furnizarea de servicii ce includ activități de informare, consiliere, orientare în carieră, dezvoltarea competențelor transversale, activități cultural educative și de implicare proactivă, care să conducă la activarea resurselor de muncă inactive și înregistrarea ca persoane în căutarea unui loc de muncă a 1120 copii și tineri.
Beneficiarii acestui proiect sunt 1580 tineri, dintre care 240 tineri de etnie roma, care îndeplinesc următoarele condiții: au vârsta cuprinsă între 14 si 30 ani și au domiciliul sau reședința în județul Hunedoara.
Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt:
- Număr de tineri care beneficiază de sprijin în cadrul proiectului – 1580 tineri;
- Număr de tineri aparținând minorității roma ce beneficiază de sprijin în cadrul proiectului – 240 tineri;
- Număr de persoane din grupul țintă care urmare a sprijinului primit sunt înregistrate la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă – 1120 tineri;
- Număr de persoane din grupul țintă ce aparțin minorității roma care urmare a sprijinului primit sunt înregistrate la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă – 170 tineri;
Proiectul este rezultatul unei colaborări între administrația publică locală și AJOFM Hunedoara, dar și al unui dialog direct cu tinerii deveni, care au contribuit la conturarea nevoilor reale cărora acest demers le răspunde.
„Este un moment important pentru municipiul Deva, pentru tinerii noștri și pentru direcția de dezvoltare pe care am ales-o ca administrație publică locală. Este un pas esențial în angajamentul nostru de a transforma Deva într-un oraș prietenos cu copiii și tinerii – un obiectiv pe care îl urmărim constant, inclusiv prin parteneriatul activ cu UNICEF. Credem cu tărie că investiția în tineri este o investiție în viitorul municipiului nostru. Prin astfel de proiecte, activăm potențialul unei generații și contribuim direct la dezvoltarea unei comunități mai dinamice, mai educate și mai bine pregătite”, a declarat Lucian Rus, primarul municipiului Deva.
La festivitatea de lansare a proiectului „Tineri pentru Viitor” în județul Hunedoara au participat, printre alții: Florin Cotosman – președintele ANOFM, Marcel Miclau – secretar general al ANOFM, directori din cadrul ANOFM și de la agențiile județene din țară!, inspectorul școlar general al județului Hunedoara – prof.dr. Maria Ștefănie, subprefectul județului Hunedoara – Lorincz Szell, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara – Alin Țambă, manageri ai unor instituții publice, antreprenori ș.a.
Proiectul face parte dintr-un program național derulat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care își propune să implementeze măsuri concrete pentru formarea și integrarea tinerilor pe piața muncii adaptate cerințelor actuale ale economiei.