Eclipsa solară, văzută dintr-un loc de poveste: Sarmizegetusa Regia

download (1)   Sute de oameni au vizitat astăzi cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Sarmizegetusa Regia, cel mai important monument dintre vechile aşezări, a oferit astăzi o privelişte impresionantă turiştilor veniţi pentru a asista la eclipsa solară.

Eclipsa solară a făcut şi mai fascinante priveliştile oferite de aşezările antice, ridicate de peste două milenii pe cele mai înalte culmi, în sălbăticia munţilor.

Mulţi dintre vizitatorii Sarmizegetusei Regia, fosta capitală a Daciei, au urcat special la monumentul UNESCO pentru a asista la eclipsa parţială de soare. „Locul este fabulos, iar eclipsa solară, care coincide download (2)cu perioada echinocţiului de primăvară are un rol benefic pentru noi. Ne simţim mai energici, mai liniştiţi, mai ales în Sarmizegetusa Regia”, a spus Maria, una dintre vizitatoarele monumentelor UNESCO.

„Dacă este să dăm crezare documentelor vremii, acestea spun că dacii erau neîntrecuţi în cunoaşterea mişcării astrelor. Sarmizegetusa Regia este un simbol al ştiinţei antice şi este o desfătare să venim aici să urmărim fenomenele astronomice”, a declarat Vladimir Brilinsky, administrator al sitului UNESCO.

download (3)Soarele de andezit

Unul dintre motivele pentru care Sarmizegetusa Regia este un loc special pentru pasionaţii de astronomie este faptul că adăposteşte o construcţie misterioasă: soarele de andezit (discul solar sau soarele de piatră). Potrivit arheologilor care l-au studiat în ultimele decenii, „soarele de andezit” din incinta sacră a Sarmizegetusei este alcătuit din zece raze, sectoare de cerc cu o lungime de 2,76 metri, iar diametrul total al construcţiei circulare din calcar şi andezit ajunge la şapte metri. Unii cercetători au afirmat că „soarele de andezit”, prelungit cu o download„săgeată de piatră” ce poate fi văzută în prezent, ar fi avut rolul unui ceas solar, în timp ce alţi istorici şi arheologi susţin că acesta ar fi avut rolul unui altar.