Mâinile care ajută și familia care evoluează

grup1”Locul groazei”, cum era numit jumătate din imobilul 34 de pe Grivița Roșie din Colonia Petroșaniului, a devenit, de doi ani, un loc în care sărăcia și demnitatea a făcut minuni prin familia Alexa cu cei șase copii ai săi. Curtea, care era o groapă de gunoi, la fel ca și casa, sunt acum locuibile, iar vecinii au cuvinte de laudă la adresa noilor locatari. Cinci dintre cei șase copii merg regulat la școală, iar pentru că nu se pot ocupa cum și-ar dori de educația lor, soții Alexa au hotărât să apeleze la Centrul Comunitar ”Speranță pentru Colonie” – o asociație româno-engleză la care fac voluntariat, printre alții, și profesori și învățători. Tatăl copiilor a fost plecat și în Grecia, la muncă, dar nu a avut noroc.

În acea perioadă au aflat despre situația familiei Alexa cei care mai târziu au devenit ”Grupul de prieteni”, o asociație umanitară, și care le-a devenit sprijin. De curând, Grupului de prieteni i s-a alăturat și Crucea Roșie Petroșani, a cărei președintă, Felicia Vitan, a fost impresionată de caz și de faptul că familia Alexa evoluează, se zbate ajutându-se și care nu se plânge, ci caută soluții. Miercuri seara, mezina familiei a recunoscut mașina care li s-a oprit, din nou, în poartă (nici un locatar al imobilului de la nr. 34 nu cunoaște numele prietenilor care-i ajută periodic).

grup 2Reprezentați ai Grupului de prieteni și Crucea Roșie Petroșani le-a adus ajutoare – îmbrăcăminte, încălțăminte, hrană și jucării. Mai precis, doi consilieri locali – Costel Postolache și Lavinia Grigoriu (președinta TSD Petroșani) și ”tanti cea bună”- cum o numesc de peste doi ani copiii Alexa pe Mariana Popa, plus Felicia Vitan – președinta subfilialei de Cruce Roșie Petroșani, au făcut ”vizita” periodică și au văzut și aflat că tatăl copiilor este angajat la un atelier auto, iar în curtea lor au construit câteva anexe, din ce au avut și cum au putut, iar spațiul rămas din mica curte este riguros exploatat cultivând legume.

”Mă bucur mult că acești copii cresc frumos cu astfel de părinți și îi vom sprijini până lipsurile nu vor mai apasa atât de greu pe umerii părinților” – a declarat Costel Postolache.

”Sunt vechii noștri prieteni care nu ne-au dezamăgit, ci dimpotrivă am învățat de la ei cum să-ți duci cu demnitate crucea vierții” – a precizat Mariana Popa.

”De câte ori vin aici îmi vin în minte celebrele cuvinte ”mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gura care se roagă” pentru că Dumnezeu ne-a pus totul la îndemână, iar nouă ne rămâne doar să sprijinim pe cei aflați la greu să depășească aceste perioade, nu doar să le plângem soarta” – a declarat, la rândul ei, Lavinia Grigoriu.