Politică şi „delicateţuri” în Săptămâna liberală, la Petrila

pnl petrila 1Cel mai complex program de manifestări dedicate în Valea Jiului aniversării celor 140 de ani de la înfiinţarea PNL a avut loc, ieri, la Petrila. Aici au fost prezenţi cei mai importanţi reprezentanţi ai noului PNL din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, pentru a marca, împreună, nu doar istoria PNL, ci şi importanţa acestui partid în prezentul şi viitorul comunităţilor locale din această zonă.

pnl petrila 2Cei care au ales să vină la sărbătoarea PNL de la Petrila, organizată impecabil de preşedintele PNL Petrila Costel Avram, dar şi de o echipă de inimoşi liberali coordonaţi de liderii organizaţiilor de femei (Doiniţa Maria Bălănesc) şi tineret (Daniel Preda), au avut parte de o inedită întâlnire cu istoria, cu arta, cu educaţia, cu sportul dar şi cu diverstismentul de bună calitate.

pnl petrila 3Joia liberală de la Petrila, a adus un important plus de valoare „Săptămânii liberale” în Valea Jiului. Nu au lipsit din programul acestei zile spectacolul artistic de muzică (uşoară şi populară), dans şi poezie care au readus pe scenă copiii talentaţi ai Petrilei aşa cum nu au lipsit nici alte momente culturale edificatoare (expoziţia de artă plastică şi fotografică semnată Radu Chinţa, Petru Birău, Roland Szedlacsek), prezentarea cărţii „Liberalii lui Miocu” (avându-l ca autor pe apreciatul documentarist şi scriitor Marian Boboc), concursul de şah destinat copiilor (coordonat de Dorel Şchiopu) sau inedita expoziţie de artă şi tradiţie populară (prezentată de Lucreţia Mălinesc – coordonatorul Muzeului Momârlanului din Petroşani).

pnl petrila 4Evident, nu au lipsit nici dezbaterile cu temă politică, în acest sens, dincolo de prezentarea unei expoziţii foto cu portretele fondatorilor Partidului Naţional Liberal, la Petrila fiind organizat o masă rotundă cu tema „PNL – 140 ANI – Trecut, prezent şi viitor”. În cadrul acestei dezbateri au prezentat alocuţiuni liderii organizaţiilor locale ale PNL din Valea Jiului, dar şi invitaţi precum Dorin Gligor – copreşedinte PNL Hunedoara, Bogdan Radu Ţâmpău – copreşedinte PNL Hunedoara, Adrian David – vicepreşedinte al Consiliului judeţean Hunedoara ş.a.

pnl petrila 5„Cele mai importante momente ale istoriei moderne şi contemporane a României sunt legate de activitatea Partidului Naţional Liberal. Sub guvernarea liberală, România avea să-şi câştige independenţa de stat (în 1877) aşa cum tot sub guvernarea liberală avea să fie semnat actul Marii Unirii de la 1918. Iar primii ani ai noului statut al României contemporane, cel de membru al Uniunii Europene, au găsit de asemenea un guvern PNL în fruntea ţării. Puţini sunt din păcate cei care îşi mai amintesc astăzi de faptul că, în ciuda propagandei socialiste care a dorit defăimarea PNL, de numele liberalilor se leagă însăşi dezvoltarea economică şi socială a Văii Jiului de la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Multe din clădirile care fac şi astăzi fala Văii Jiului (fie ele şcoli, instituţii de cultură, complexe industriale etc.) poartă amprenta liberalilor vremii. Documentele istorice care poartă semnătura Primului Ministru Gherorghe Tătărăscu sau ale neobositului prefect Romulus Miocu, prezintă irevocabil rolul Partidului Naţional Liberal în dezvoltarea comunităţilor locale din Valea Jiului, de la Petrila şi până la Uricani”, a declarat Costel Avram, preşedintele PNL Petrila.