Câte-un pic, pic, pic… Sumele alocate pentru Parâng nu ajung nici pentru producerea zăpezii artificiale

 

    Suma de 20.000 de lei alocată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru proiectul din Parâng este mult prea mică faţă de necesităţile reale. Între timp, însă, continuă lucrările de amenajare a bazinului de apă pentru producerea zăpezii artificiale.

 

visanAni de zile, proiectul din Parâng nu a mai primit niciun leu, iar acum banii sunt atât de puţini încât cu ei nu se paote produce nici măcar zăpada artificială necesară atunci când ninsorile ocolesc staţiunea montană. „Banii respectivi s-au alocat pentru continuarea lucrărilor la bazinul de apă pentru producerea de zăpadă artificială. Se lucrează actualmente în zona fostei Căsuţe din Poveşti şi până în toamna acestui an cred că se vor finaliza lucrările cu banii pe care îi avem alocaţi în ceea ce priveşte finisarea bazinului. Pentru finalizarea întregului bazin, ca să putem să punem la dispoziţie apa pentru toate pârtiile de schi, ar fi nevoie undeva la 500.000 de euro pentru achiziţionarea pompelor.Asta ar fi prioritar pentru a putea produce zăpadă artificială, dacă nu ne ajută condiţiile meteo”,a  declarat Daniel Vişan, directorul Serviciului Publiv de Administrare a Domeniului Public şi Privat Petroşani.

 

Banii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a semnat contarctul de finanţare, sunt acordaţi în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală si sunt destinaţi obiectivelor de investiţii ce au ca scop punerea în valoare a potenţialului turistic local. Contarctul de finanţare a fost semnat de MDRAP, reprezentat de ministrul Liviu Dragnea şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Petroşani, reprezentată de primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

De precizat că valoarea totală a investiţiei din Parâng este de 361,220 milioane de lei şi, în funcţie de alocaţiile bugetare anuale, pentru finalizarea acestui proiect în anii următori se vor încheia noi contracte de finanţare, spun oficialii MDRAP.

descărcare (1)Proiectul pentru Parâng este extrem de îndrăzneţ şi vizează realizare a unui uriaş complex turistic pentru sporturi de iarnă, ce ar fi transformat staţiunea într-una dintre cele mai moderne din Europa. Lipsa banilor, care trebuiau să vină de la Guvern, a făcut, însă ca lucrările să se desfăşoare extrem de lent. Până acum, în cadrul proiectului au fost amenajate pârtiile de schi, bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială, au fost achiziţionate instalaţiile propriu – zise, tunurile de zăpadă, ratrakurile, echipamentele pentru pârtii, dar a fost construit şi un nou telescaun, care pleacă de la Cabana Rusu. Domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii, iar pentru accesul facil ar urma să fie amenajată şi  o telegondolă.Licitaţia pentru realizarea lucrărilor cuprinse în proiect a fost câştigată de asocierea de firme Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.

[slideshow_deploy id=’16047′]