Beneficiarii ajutorului social ar putea să lucreze mai mult

    Decizia de a scoate alocaţiile copiilor vor fi scoase din calculul baremului pentru ajutorul social ar putea duce la creşterea numărului de ore prestate în folosul comunităţii.

munca-fortata--480x300

Reprezentanţii Serviciului de Asistenţă din Petroşani, unde sunt aproximativ 300 de beneficiari de ajutoare sociale, spun că, dacă se scot alocaţiile pentru copii din calcul, creşte numărul de ore lucrate. „Orele de muncă efectuate sunt direct proporţionale cu cuantumul ajutorul social”, a declarat Cristina Mraz, directorul Serviciului de Asistenţă Socială.

În prezent, la stabilirea venitului lunar al unei familii, în baza căruia se acordă beneficiile sociale, se iau in calcul indemnizaţiile, ajutorul de şomaj, dar şi alocaţia pentru copii. Numai că, în momentul în care a stabilit dublarea acestei alocaţii, Executivul nu a luat în calcul că, la nivel naţional sute de mii de familii pot sa ramâna fără ajutor social, pentru ca nu se mai incadrează în barem. Nu e cazul şi la Petroşani, unde doar două familii sunt în pericol să piardă ajutorul, însă nu din cauza dublării alocaţiei de stat pentru copii.

La ora actuală, pentru o persoană, cuantumul ajutorului social este de 142 de lei, familiile formate din 2 persoane primeşte 255 de lei, pentru trei persoane se alocă 357 de lei, iar suma creşte progresiv în funcţie de numărul de persoane din care este formată familia, dar la fel creşte şi numărul orelor de muncă. De exemplu, pentru zece persoane cuantumul ajutorului este de 710 lei, dar beneficiarii trebuie să efectueze 19 zile, a câte 6 ore pe zi, de muncă în folosul comunităţii, asta dacă nu se scade alocaţia din formula de calcul.

Autorităţile centrale vor, însă, să modifice legea, exact în sensul eliminării alocaţiilor, astfel încât nimeni să nu poardă niciun ben. Rovana Plumb, ministrul Muncii, a precizat că: „La următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă, aşa încât, odata cu acordarea dreptului alocaţiei dublate pentru copii să nu existe niciun fel de diminuare a beneficiilor sociale”.

[slideshow_deploy id=’16047′]