Suferi de dureri de cap? Iată 10 cauze la care nici nu te gândeai

     În fiecare an milioane de români merg la medicul de familie plângându-se de dureri de cap. Dacă şi tu eşti una dintre persoanele care procedează astfel, iată 10 cauze la care nici nu te gândeai pentru care suferi de dureri de cap.

10durere_de_cap_shutterstock

 

1. Anxietatea

Unele dintre cele mai întâlnite cauze ale durerilor de cap sunt anxietatea şi stresul. Astfel de dureri sunt destul de întâlnite, iar intensitatea durere variază de la moderat la sever.

Ce ar trebui să faci?

Respiraţia lentă, într-un loc întunecos şi liniştit poate îmbunătăţi fluxul sanguin şi, în plus, te va ajută să te linişteşti. Dr. Andrew Weil sugerează metodă de respiraţie 4-7-8 pentru a te relaxa. Inhalează pe nas timp de 4 secunde, ţine-ţi respiraţia pentru 7 secunde şi apoi expiră pe gură timp de 8 secunde.

2. Ochii

Problemele cu vederea sunt întâlnite la persoanele care petrec mai mult de 5 ore pe zi în faţă calculatorului. Lumina de la monitoare duce adesea la dureri de cap.

Ce ar trebui să faci?

Ridică-te din când în când din faţă PC-ului astfel încât ochii să se poată odihni. Ieşi afară în lumina naturală – tot organismul va beneficia de pe urmă acestei expuneri. Încearcă să foloseşti ochelari pentru PC care să reducă expunerea la lumina monitorului.

3. Somnul

Intr-un studiu publicat in jurnalul Headache, cercetatorii au condus un interviu detaliat legat de somn, in care participantii au fost intrebati despre durerile cronice de cap si de modul in care dormeau. Mai mult de 80% dintre subiectii care au declarat ca s-au confruntat cu dureri de cap in timpul zilei au recunoscut ca s-au trezit obositi.

Ce ar trebui sa faci?

Stabileste o rutina de noapte astfel incat sa poti dormi bine. Cu o ora inainte sa mergi la culcare inceteaza sa privesti la tv, PC ori tableta limiteaza cantitatea de cafea, mancare ori bauturi alcoolice. Si nu incele din urma ai grija sa dormi suficient – recomandat ar fi 7-8 ore pe noapte.

4. Alegerile alimentare

Exista o multime de dovezi care sustin ca anumite alimente (ciocolata, lactate, proteine si alcool) declansaza durerea de cap. Insa totul poate varia in functie de sex, greutate si, in general, starea de sanatate.

Ce ar trebui sa faci?

Tine un jurnal legat de durerile de cap si ce ai mancat in ziua respectiva. Dupa o perioada, citeste-l cu atentie si vezi daca descoperi un tipar. De asemenea, jurnalul te poate ajuta sa descoperi si alte cauze ale durerilor de cap.

5. Zgomotul

Zgomotul constant ori extrem poate cauza dureri de cap. Zgomotul puternic poate duce la contractarea muschilor ceea ce declansaza durerea de cap.

 Ce ar trebui sa faci?

In primul rand, mergi intr-un loc mult mai linistit. Daca parasirea locului zgomotos nu este o optiune si te confrunti cu dureri din ce ce in ce mai puternice, ai putea lua in calcul purtarea unor casti care sa reduca zgomotul.

 6. Medicamentatia

Medicamentatia se situeaza pe locul 3 intr-un top al cauzelor durerilor de cap. Indiferent ca este vorba de pastile ori de folosirea lor exagerata, anumite medicamente iti pot da dureri de cap, la propriu.

Ce ar trebui sa faci?

Daca observi o corelatie intre orice pastila ori suplimente pe care le iei si durerile de cap mergi la medicul de familie pentru a gasi alternative mai bune.

7. Miscarea

Durerile de cap pot aparea in timpul exercitiilor fizice epuizante ori din cauza lipsei de sport. Pot fi, potrivit medicilor de la Mayo Clinic doua tipuri de dureri de cap cauzate de exercitii: primare si secundare.

„Cele primare sunt, de obicei, inofensive si sunt conectate cu nicio problema ascunsa si, adesea, pot fi prevenite cu medicamente. Cele secundare sunt cauzate de probleme ascunse, adesea probleme ale creierului – precum sangererea ori o tumoare – ori in afara creierului – boli coronariene. Acestea au nevoie de examinare urgenta de specialitate.”

Ce ar trebui sa faci?

Nu toate exercitiile fizice sunt la fel, iar intelegerea rutinei si a modului in care trebuie ajustata este un prim pas pentru evitarea durerilor. Nu face sport in conditii extreme (caldura ori frig), fa pauze si asigura-te ce esti bine hidratat.

8. Hormoni

Pentru femei, dezechilibrul hormonal poate cauza dureri de cap si tensiune. De obicei, isi fac aparitia inainte menstruatiei cand nivelul estrogenului incepe sa coboare.

Ce ar trebui sa faci?

Exista modalitati naturale prin care sa te echilibrezi hormonal astfel incat sa nu te mai confrunti cu dureri de cap. Redu consumul de zahar, stai hidratata, foloseste tehnica de respiratie 4-7-8 si apeleaza la suplimente. Dr. Sara Gottfried recomanda Magneziu, CoQ10 si 5-HTP.

9. Postura

Cand ai o postura incorecta, pui o tensiune suplimentara pe muschi ba chiar iti afectezi si modul in care respiri din cauza faptului ca nu inspiri suficient aer. Cele doua efecte ale posturii incorecte cauzeaza tensiuni pe muschii gatului responsabili cu durerea de cap.

Ce ar trebui sa faci?

Imbunatatirea posturii este primul pas pentru a elimina durerile.

10. Deshidratarea

Creierul uman este alcatuit in proportie de 80% din apa. Cand este deshidratat, creierul se strange declansandu-se durerile de cap.

Ce ar trebui sa faci?

Bea suficienta apa, evita lichidele cu cafeina, stai la racoare si evita activitatea fizica. Incearca sa fii hidratat tot timpul pentru a nu te confrunta cu neplacutele dureri de cap.

[slideshow_deploy id=’16047′]

Sfatulparintilor.ro