Prevederile contractelor finanţare din bani europeni sunt indiscutabile !

ministru aninoasaDezbaterile intense care au avut loc în ultimii ani, cu precădere în perioadele electorale, pe marginea evoluţiei tarifelor pentru apă şi canalizare în Valea Jiului l-au determinat pe directorul general al Sc Apa Serv Valea Jiului să-l întrebe pe ministrul Fondurilor Europene, în cadrul întâlnirii de astăzi de la Aninoasa, dacă planul tarifar asumat de toate autorităţile administraţiei locale, poate fi renegociat.

Răspunsul ministrului Mihai Nica este fără echivoc: „Nu ! Contractele finanţate din bani europeni nu mai pot fi renegociate, nici în timpul derulării proiectului şi nici ulterior. Mai mult, nerespectarea prevederilor asumate, poate duce chiar la pierderea finanţărilor.”

ministru cu avramPoziţia oficialului guvernamental pune astfel punct tuturor dezbaterilor pe tema preţului la apă în Valea Jiului. Acesta trebuie, în mod obligatoriu ajustat anual, conform reglementărilor asumate de semnatarii contractului de finanţare. Directorul general al ASVJ a mai pus o astfel de întrebare şi eurodeputatului Siegfried Mureşan, răspunsul fiind acelaşi: „Contractele europene semnate nu se mai pot renegocia.”

În altă ordine de idei, merită semnalat faptul că, în ceea ce priveşte investiţiile realizate deja de operatorul de apă şi canalizare din Valea Jiului, apreciate drept „de nota 10 cu felicitări” de către ministrul Fondurilor Europene, dar şi investiţiile care se vor derula în etapa a doua a acestui program de finanţare europeană, vor avea cea mai mică cotă de cofinanţare locală din cele aplicate pe acest gen de proiecte în România.

[slideshow_deploy id=’16047′]