Peștera Bolii, tunelurile ori alte grote/ adăposturi în caz de război

     Doar patru adăposturi în caz de conflict armat sunt pregătite exemplar la Petroșani, toate patru fiind gestionate de Protecția Civilă, însă acestea nu pot oferi protecție decât unui număr mic de locuitori. Instituția nu are nici cadru legal pentru a obliga asociațiile de locatari să-și mențină curate și funcționale subsolurile blocurilor, locuri ce au fost prevăzute a fi amenajate ca loc de refugiu în caz de necesitate.

pestera-bolii

Serviciul de Protecție Civilă aflate în subordinea municipalității Petroșani are mai multe soluții pentru a proteja populația în cazul unui război și nu se bazează doar pe subsolurile de bloc ori pe adăposturile pe care  le întreține. Și de această dată ”codru-i frate cu românul”, iar arealul carspic al regiunii Văii Jiului se dovedește salvator.

Astfel, Peștera Bolii ori alte peșteri și grote pot salva mii de vieți și din acest motiv sunt incluse într-un plan de apărare a populației. ”Adăposturile în caz de conflict se fac din subsolurile luate în evidență, adică vreo 300. Acestea sunt date în folosința oamenilor, subsolurile de blocuri și în caz de ceva, oamenii le eliberează în cel mai scurt timp și se doteayă cu ce trebuie. Sunt niște planuri care se pun imediate în aplicare”, declară Ioan Bunea, șeful Protecției Civile Petroșani. Cea mai mare problemă este că o parte însemnată a subsolurilor acestea nu pot fi eliberate într-un timp scurt dat fiind faptul că sunt inundate. Municipalitatea Petroșani nu poate administra și întreține aceste subsoluri ca adăposturi din cauza costurilor foarte mari, iar în plus nici legislația nu permite administrarea unui bun privat cum sunt multe dintre blocurile de locuințe. Nici nu poate obliga proprietarii să le întrețină corespunzător, tot din lipsa unei reglementări legale pe timp  de pace. În aceste condiții salvarea vine de la natură. ”Se face autoevacuare dacă se întâmplă ceva. Avem sistemul acesta cu peșteri, cu dealuri. De exemplu avem în evidență și tunelurile de la Bolii, dispre Bănița, de la Merișor ori Peștera. Adică tot ce există și poate adăposti populația. Și în țară sunt puncte de comandă foarte bine puse la punct dar necesită niște costuri extraordinar de mari”, mai spune șeful Protecției Civile Petroșani.

[slideshow_deploy id=’13835′]