KLAUS IOHANNIS NU ESTE DE ACORD CU REDUCEREA TVA-ULUI ȘI A ACCIZELOR DIN 2016

     Președintele Klaus Iohannis a trimis către reexaminare Codul Fiscal care prevede reducerea TVA-ului și a accizelor de la 1 ianuarie 2016. Acesta consideră că reducerile semnificative ale taxelor vor duce la depașirea deficitului bugetar pe care România și l-a asumat în angajamentele internaționale. Și asta cel mai probabil datorită faptului că Fondul Monetar și  Comisia Europeană și-au exprimat public dezacordul privind reducerea simultană a mai multor taxe.

iohannis

 

Codul Fiscal prevede reducerea TVA-ului din 2016 de la 24% la 19%, reducerea accizelor pentru carburanți, bere și alte bauturi alcoolice, reducerea impozitului pe dividende și eliminarea taxei pe stâlp.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a susținut că în spatele acestei decizii nu există niciun argument logic, economic, sau de altă natură decât cel politic și că toate măsurile din Codul Fiscal trimise către Parlament se vor regăsi în economie. Acesta a mai adăugat că reducerea taxelor se va aplica oricum, fie prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, fie prin emiterea unei ordonanțe de urgență de catre Guvern.

Codul Fiscal a fost votat în Parlament cu 306 voturi favorabile, 2 împotrivă și o abținere.

[slideshow_deploy id=’13836′]