Klaus Iohannis a aprobat pensiile speciale pentru parlamentari și diplomați

       Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea care prevede pensii speciale pentru dipolmați și parlamentari. Potrivit realitatea.net Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar și decretul pentru promulgarea legii care prevede acordarea de pensii de serviciu celor care fac parte din Corpul diplomatic și consular al țării.
parlamentari1
Acest proiect prevede că funcționarii publici parlamentari ajunși la vârsta de pensionare cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, dintre care 14 ani să fie înParlament, au dreptul la o pensie de serviciu, echivalent a 80% din veniturile brute realizate cu un an înainte de pensionare. Mai mult de atât, cei care depășesc vechimea de 14 ani primesc câte 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an ce depășește vechimea cerută pentru primirea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Legea privind acordarea de pensii de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular, prevede de asemenea îndeplinirea cumulativă a condițiilor impuse: vârsta, stagiul dar și vechimea în muncă de cel puțin 18 ani. Aceștia beneficiază de opensie specială de serviciu calculată ca fiind 80% din salariul brut lunar, plus alte indemnizații și sporuri pe care diplomații sau consularii le-au avut în ultima lună de activitate.
Prin acest proiect s-a urmărit înlăturarea discriminării dintre magistrați și diplomați, acordându-le acestora din urmă pensii speciale la fel cum beneficiază și celelalte categorii socio-profesionale. În motivarea legii s-a argumentat că diplomații au mai multe riscuri în meserie, iar din această cauză, un tratament diferit față de magistrați nu este altceva decât discriminare.
Inițiatorul proiectului a omis să declare numărul aproximativ de parlamentari, diplomați și consulari care îndeplinesc cerințele impuse și pot beneficia de pensiile speciale.
Astfel, pensiile speciale pentru parlamentari si pensiile de serviciu pentru diplomati si consulari au devenit de astazi oficiale.
[slideshow_deploy id=’13842′]
Sursa:https://ro.blastingnews.com/