Veste proastă pentru români: Benzina și motorina NU se mai ieftinesc!

    Supra-acciza pe combustibili, născocită de premierul Victor Ponta în 2014, împreună cu ministrul bugetului din acel moment, Liviu Voinea, nu va fi eliminată începând din 2016, potrivit ultimelor negocieri purtate între partidele politice pe marginea Codului Fiscal.

benzina

Partidele politice au decis ca supra-acciza de 7 eurocenți la carburanți să fie eliminată abia de la 1 ianuarie 2017, ceea ce va amâna cu un an ieftinirea benzinei și motorinei.

Gândită de Ponta și Voinea ca o sursă suplimentară de venit, taxa de 7 cenți/litru de carburant a dus la o scumpire a carburanților cu circa 10%, combinat cu schimbarea metodei de calcul a accizelor.

Suma pe care statul a colectat-o în intervalul 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015 din „supracciza lui Ponta” a fost de 2,8 miliarde de lei (circa 630 de milioane de euro), potrivit unui răspuns al Ministerului de Finanțe pentru Ziarul Financiar.

Din păcate, toți acești bani NU au fost direcționați către construcția de autostrăzi, ci către salarii și pensii, după cum au recunoscut deja guvernanții.

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta spunea că banii din acci­za de 7 cenţi pe litru vor fi vărsaţi în Fon­dul spe­cial pentru marile proiecte de in­fra­struc­tură rutieră. Tot la finalul anu­lui 2013, fostul ministrul al trans­por­tu­rilor, Dan Şova, spunea că „taxa de 7 euro­cenţi merge în bugetul De­par­ta­­men­tului de proiecte de infra­structură pe auto­străzi şi drumuri naţionale. Aceas­tă taxă s-a pus pentru a se finanţa auto­străzi şi dru­muri naţionale”, dădea asigurări Şova.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi 20 august, că în cadrul discuțiilor tehnice care au avut loc între reprezentanții partidelor parlamentare cu privire la reexaminarea Codului fiscal, s-a decis amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanți, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, așa cum era stabilit inițial.

„S-a ajuns la un consens, la acest nivel cel puțin, vizavi de amânarea a două măsuri. În primul rând TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017, de 19%. O a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017. Acestea au fost cele două măsuri propuse de PNL”, a declarat Teodorovici, la finalul discuțiilor, care au avut loc la Palatul Parlamentului.

El a precizat, însă, că ținta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi atinsă nici acum, după aplicarea acestor măsuri de amânare.

„Cifrele de astăzi, în urma discuției pe cele două măsuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 — 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi inițial, adică în jurul cifrei de 2%. (…) Deci, nu ne vom încadra în acea țintă de 1,2% impactul fiscal.

Ministrul Finanțelor a mai spus că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul să facă trimestrial în Parlament o informare cu privire la modul în care se realizează execuția bugetară, astfel încât parlamentarii să știe exact că ținta de deficit este respectată.

El a arătat că aceste modificări vor fi discutate și cu partenerii internaționali.

[slideshow_deploy id=’17636′]

Sursa:https://www.realitatea.net/