Galerie foto/ Exponatul lunii septembrie la Muzeul din Deva

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 septembrie 2015, un alt obiect în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”. Este vorba despre o piesă specială, reproducerea unui animal fabulos, un dragon, prin care instituția noastră dorește să fie alături de cei mici în această lună a începutului de an școlar. Obiectul este expus în spaţiul de la intrarea în Palatul Magna Curia.

expo lunii dragon 31 august 2015 (2)

Dragonul este o creatură de obicei descrisă ca fiind un fel de reptilă mare și puternică, având abilităţi magice şi spirituale. Creaturi legendare, multe dintre caracteristicile tipice asociate dragonilor sunt comune în toate mitologiile lumii. Variatele fiinţe care poartă  numele de dragon  probabil însă că nu au o singură origine, iar semnificaţiile lor sunt foarte diverse. Simbol al vieţii în China, animal protector in Indonezia, păzitor al săbiilor în Japonia, malefic şi viclean în Europa, dragonul se întâlneşte în numeroase mituri şi legende. De obicei, dragonii chinezeşti sunt fiinţe benefice ce aduc noroc. În mitologiile vestice, cea greacă sau celtică, dragonul este o încarnare a răului.

expo lunii dragon 31 august 2015 (3)

În simbolistica medievală, dragonii erau o imagine a apostaziei, a trădării şi a perfidiei, dar şi a furiei şi invidiei. Multiplele capete erau simbolul decadenței, opresiunii şi chiar al ereziei. Dragonul este descris alături de alte specii de animale pe care le putem recunoaşte printre reptilele actuale: Agama gulerata din Australia (Chlamidosaurus chingii), micul dragon zburător (Draco volans) din India sau şopârla-dragon de nisip (Pogona vitticeps) din deşerturile australiene.

expo lunii dragon 31 august 2015 (6)

expo lunii dragon 31 august 2015 (11)

expo lunii dragon 31 august 2015 (1)

 

 

 

 

 

 

[slideshow_deploy id=’19657′]