Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul ajung în judeţul Hunedoara

Eveniment creştin – ortodox în judeţul Hunedoara, unde, în perioada 10-13 septembrie 2015, va fi prezentă racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea.

moaste-sf-dimitrie-cel-nou1

Racla cu Sfintele Moaște va fi însoțită de o delegație condusă de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, iar în program sunt incluse trei oraşe hunedorene.

Astfel, joi, 10 septembrie, ora 17,00 – Racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul va fi întâmpinată la paraclisul din vecinătatea șantierului Bisericii „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din Petroșani, unde va rămâne până vineri, 11 septembrie, ora 15,00. Vineri, 11 septembrie, ora 17,00 – Racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul va fi întâmpinată la Biserica „Sfânta Treime” din Hunedoara, unde va rămâne până sâmbătă, 12 septembrie, ora 16,00. Sâmbătă, 12 septembrie, ora 17,00 – Racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul va fi întâmpinată la Catedrala Episcopală „Sf. Ier. Nicolae” și „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Deva, unde va rămâne până Duminică, 13 septembrie, ora 15,00.

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut născut în oraşul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. Ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici a rămas timp de 14 ani, după care se retrage într-o peştera, unde spune că a auzit o chemare de la Dumnezeu, care l-a îndemnat să părăsească peştera că să poată fi de folos şi altora. Petrece o iarnă într-o mănăstire din Efes, ajunge în oraşul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarca pe o corabie şi ajunge la Roma. Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urmă rugăciunilor cuviosului Grigorie, se arată pe site-ul www.crestinortodox.ro.

În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol, pentru a se întâlni cu unchiul sau eliberat din temniţa unde fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor. Trece la cele veşnice la 20 noiembrie 842. Moaştele sale au ajuns în ţară noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 şi le-a aşezat în Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

 

[slideshow_deploy id=’13837′]