PREMIANȚII FĂRĂ PREMII/ Coregraful ansamblului folcloric „Hațegana”, Vasile Enenea

O nouă ediție a campaniei de apreciere a valorilor românești, un nou moment de bucurie. La mijlocul lunii septembrie se împlinesc patru decenii și jumătate de activitate culturală la ansamblul folcloric „Hațegana”, condus de domnul Vasile Enea. Propunerea de premiere a sunat așa: „Bună ziua, aș dori să vă propun un posibil premiant pentru acțiunea dumneavoastră, Premianți fără premii, pe coregraful ansamblului Hațegana din Hunedoara, Vasile Enea un om cu dăruire pentru păstrarea folclorului. Cu ocazia aniversării a 45 de ani ai ansamblului, pe data de 15.09.2015, poate luați în considerare această propunere. Aș dori ca să nu afle despre această discuție”. Zis și făcut…

 COPERTA copy

De peste 40 de ani, un hunedorean arată lumii frumuseţea dansului popular românesc. A început ca dansator, iar acum este coregraf. Dacă le spui de Ardeal, gândul lor nu pleacă spre vechea provincie românească. Prin paşi, însă, îţi arată ce este pentru ei Ardealul: muzică şi dans. Ei sunt tinerii dansatori de la ansambul folcloric Haţegana. Povestea grupului începe prin anii ’70, cu alţi dansatori şi un alt coregraf.Dar unul dintre dansatorii de atunci este cel care îi ţine în viaţă pe tinerii de astăzi. Acesta este Vasile Enea, care îşi aduce aminte cu drag de vremurile când a început să danseze. „Aveam nouă ani pe atunci şi s-a făcut la şcoală o selecţie pentru un grup de dansatori care se numea <Haţegana>. Nu m-au luat. Norocul meu a fost însă că s-a îmbolnăvit unul dintre copii şi uite aşa, i-am luat eu locul şi de atunci, tot aici am rămas”, povesteşte zâmbind Vasile Enea.

afis outdoor VE 01A fost dansator până după ’90, când a preluat comanda trupei, ca şi coregraf. În tot acest timp, a colindat lumea în lung şi în lat. Îşi aduce şi acum aminte anii şi turneele, ca şi când ar fi fost ieri: ’76 – Belgia, Germania, ’77 – Serbia, ’78 – Rusia, ’79 – Franţa, Serbia, ’82 – Bulgaria, ’83 – Rusia, ’85 Turcia.

După ’90, din nou, peste tot prin lume, pe unde erau festivaluri de muzică populară. Peste tot pe unde a dansat, a ridicat publicul în picioare. El şi colegii lui de trupă, dansatorii Ansamblului Haţegana. L-a cunoscut şi pe Ceauşescu, a dansat pentru el în vremurile de dinainte de ’89. La început, grupul aparţinea de Clubul Siderurgistul, acum este al Casei de Cultură din Hunedoara, din 1990.

Pentru exemplul puternic oferit, de dăruire în activitatea cultural-artistică de promovare a tradițiilor poporului român, vă propunem să ne întâlnim cu acest om extraordinar, cu Vasile Enea, și să-i spunem că e minunat, că suntem mândri de el și că îl susținem, fie chiar și moral, în demersul său. Sâmbătă, 12 septembrie 2015, ora 11.00, domnul Vasile Enea vine să îl cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

[slideshow_deploy id=’13837′]