Prognoză de două milioane, producţie de 800.000

Nici 800 de mii de tone de cărbune nu au fost extrase din subteranele Văii Jiului în primele trei trimestre ale acestui an. Vârful de producţie a fost în primul trimestru, cu 275.531 de tone.

header2

“Potrivit Complexului Energetic Hunedoara, producţia de cărbune realizată în perioada anterioară de la începutul anului 2015 a fost: trimestrul I – 275.531 tone, trimestrul II – 211.337 tone, trimestrul III – 239.280 tone. Producţiile realizate în trimestrele II şi III au fost influenţate de schimbări de capacităţi importante de producţie, de reducerea numărului de personal ca urmare a pensionării unui număr de 279 de persoane în perioada 1 ianuarie 2015-30 septembrie 2015 de la cele patru unităţi miniere, EM Lonea, EM livezeni, EM Vulcan şi EM Lupeni, precum şi de lipsa principalelor materiale necesare executării lucrărilor miniere de investiţii şi pregătiri”, spun reprezentanţii Ministerului Energiei.

După anii “90 a scăzut semnificativ producţia de cărbune din Valea Jiului. Şi vina nu aparţine ortacilor, care nu pot produce mai mult cu utilaje vechi de 30 de ani.

“Cantitatea de huilă produsă în minele din Valea Jiului are un trend puternic descrescător începând încă din anul 1995, acesta accentuându-se odată cu eliminarea acordării ajutorului de stat (subvenţiilor) pentru produsul de huilă energetică. Este binecunoscut faptul că minele din Valea Jiului pentru a-şi menţine capacitatea de producţie aveau nevoie de programe de investiţii pentru retehnologizarea utilajelor şi a echipamentelor de producţie. Lipsa investiţiilor de-a lungul timpului, din varii motive, cel mai important fiind lipsa resurselor de finanţare, au ca rezultat scăderea producţiei de cărbune şi creşterea costurilor de producţie pe unitatea de produs, tona sau Gcal”, mai spun cei de la Energie.

 

[slideshow_deploy id=’19658′]