Afacerea secolului la graniţa judeţului/ Cum au ajuns pădurile din ariile protejate lemn de foc

Activiştii de mediu de la Agent Green au demonstrat, cu filmări realizate pe parcursul mai multor ani, cum pădurile României cad sub topoarele ascuţite ale exploatatorilor de lemn. Copacii seculari din ariile prozejate jung în supermaketuri, sub formă de lemn de foc, sau în China unde se vinde cherestea. Trasporturi ilegale au fost interceptate şi confirmate de autorităţi, dar afacerea cu codrii României a continuat!

retezat-400x260Exploatările forestiere sistematice din ultimii ani din munţii Retezat, Godeanu, Tarcu şi Vîlcan au condus la pierderea titlului de ultim Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei. AGENT GREEN a protestat, a realizat şi publicat studii ştiinţifice, a investigat şi a expus abuzurile asupra PFI încă din anul 2009, însă toată lupta lor a fost în cele din urmă zadarnică. Pădurile sunt tot mai chele, iar exploatările forestiere au lăsar răni adânci în sufletul codrilor care, theoretic, ar trebui protejaţi. Activiştii de mediu de la Agent Green au filmat, pas cu pas, timp de 6 ani, în perioada 2009-2015, cum ajung pădurile noastre în supermarketuri, sub formă de lemn de foc, sau chiar în China ca şi banala cherestea. În amplul material, care dovedeşte faptul că s-au făcut transporturi ILEGALE fără ac cineva să se implice cu adevărat, sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatări forestiere.

“Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terţe în zona Rău-Ses şi Câmpuşel. La Câmpuşel, firma austriacă chiar deţine teritorii din PFI care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea, care este un amestec natural de fag şi conifere este certificată FSC şi a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006, imediat după după achiziţie”, spun cei de la Agent Green. O altă zona din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munţilor Godeanu (Parcul Naţional Domogled) unde firma gorjeană Succes a exploatat sistematic masă lemnoasă în ultimii ani. Datele oficiale, prezentate de activiştii de mediu, arată că cel puţin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă şi prelucrată direct de Succes, iar alţi 53.525 m3 au fost extraşi de companiile Trans Fag, Fag Internaţional, Alindo Impex, Mirona Forest şi Trans Exfor, care – săun aceleaşi surse – vând masă lemnoasă tot companiei Succes, care prelucrează lemnul la Gureni, judeţul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrică din judeţul Argeş pentru uscare şi pleacă mai departe către China. O poveste halucinantă despre cum sunt măcelărite pădurile României chiar şi în ariile protejate, dar şi despre cum am ajuns să pierdem ultimul Peisaj Forestier Intact.

PFI Retezat a fost descoperit de cercetători în 2006 şi confirmat de un nou studiu ştiinţific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. Guvernul României a ignorant acest studiu care a inclus şi un set de recomandări pentru protejarea prin lege a acestui tezaur naţional şi European. PFI a fost confirmat şi de studiul publicat de Agent Green în “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Române în mai 2011.

 

 

[slideshow_deploy id=’20328′]