O muncă de 15 ani prinsă între două coperţi/ Ghid de informare cu bunurile de patrimoniu sustrase

Munca asiduă depusă de poliţişti împotriva traficului cu obiecte de patrimoniu a fost cuprinsă într-un Ghid de informare, activitate organizată de Poliţia Română, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI şi care însumează 15 ani de activitate în domeniu. Judeţul Hunedoara a fost în repetate rânduri ţinta căutătorilor de comori, care au făcut numeroase detecţii în siturile arheologice, de unde au furat obiecte de patrimoniu extreme de valoroase, cele mai cunoscute fiind brăţările dacice din aur.

big_c2

Acest ghid, spun poliţiştii, reprezintă încununarea muncii depuse de specialiștii Poliției Române – care au cooperat, în unele cazuri, cu omologii lor din alte țări ale lumii – concretizată prin recuperarea a mii de obiecte de cult, care fac parte din patrimoniul cultural național și care au fost identificate pe piața neagră.

Performanțele notabile ce reies din paginile aceste lucrări s-au datorat, în primul rând, profesionalismului specialiștilor pe linia protejării patrimoniului cultural național, a efortului permanent în perfecționarea lor la standarde internaționale, precum și a unei foarte bune cooperări cu reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din întreaga lume.

În 15 ani de activitate, cuantumul celor 56.218 de bunuri culturale, recuperate de polițiștii români, se ridică la o valoare estimativă de aproximativ 4.000.000 de euro. Numai în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au recuperat aproape 13.000 de bunuri culturale.

Ghidul de informare privind bunurile culturale mobile recuperate de Poliția Română în perioada 2000-2015 va fi donat Bibliotecii Naționale a României, precum și altor instituții culturale din țară.

[slideshow_deploy id=’20328′]