Fraude cu fonduri europene la Primăria Hunedoara

Procurorii DNA au pus sub control judiciar mai mulţi funcționari din Primăria Hunedoara, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

B1362429414

Potrivit unui comunicat al DNA, Aurel Bugnariu Rață, secretar al Primăriei Hunedoara, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar fostul viceprimar Dan Nicolae Robert (în prezent, deținut în Penitenciarul Gherla) este urmărit penal pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

În același dosar, au fost puși sub acuzare Daniela Arieta Căpâlnă, șef Serviciu Buget Finanțe Contabilitate în cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara, precum și Alexandrina Petronela Coșăreanu, soția lui Dan Nicolae Robert. Procurorii DNA susțin că, în perioada 2010-2012, Alexandrina Petronela Coșăreanu a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură — Centrul Județean Hunedoara, în vederea obținerii de subvenții.

Valoarea fondurilor astfel obținute se ridică la suma de 1.875.246 lei, din care 558.076 lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564 lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605 lei fonduri din bugetul național. „În același sens, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, inculpata Coșăreanu Alexandrina-Petronela a solicitat acordarea schemei de ajutor și pentru o parcelă în suprafață de 118,50 ha pășune, proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara și fără a se organiza o licitație publică în vederea atribuirii suprafeței respective în favoarea inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela.Mai mult contractul respectiv, semnat din partea Primăriei Municipiului Hunedoara de către inculpatul Rață-Bugnariu Aurel la rubrica „Arendator Primar” și de către inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, la rubrica „Director economic”, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlul gratuit, fără ca între părți să se stabilească un preț, conform prevederilor legale, cauzându-se o vătămare a intereselor legitime ale Primăriei Municipiului Hunedoara.

În aceleași condiții de nelegalitate, contractul menționat mai sus, a fost prelungit printr-un act adițional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei Muncipiului Hunedoara, la rubrica “Arendator Primar”, de către inculpatul Dan Nicolae-Robert, soțul inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela”, arată procurorii DNA Alba.

[slideshow_deploy id=’19658′]